Menu

Sprawdzona Kuchnia

Słodko, słono, mniej lub bardziej wykwintnie podane, ale zawsze smaczne.

Pierniki "Najlepsze"

francuz95

Podaję dziś przepis na ciasto piernikowe. Jest fenomenalne na małe pierniczki lub wyłożone na blaszce, posmarowane marmoladą i przykryte drugim płatem ciasta. Zdjęć jeszcze nie mam, dodam je jak upiekę swoje tegoroczne pierniki, a na razie ze względu... więcej

Szarlotka sypana z warstwą kakaową

francuz95

Szarlotkę lubi chyba każdy. Ale zagniatanie ciasta nie każdemu dobrze się kojarzy. Dlatego prezentuję alternatywę. Dodatek kakaa do jednej z warstw nadaje jeszcze lepszego smaku. Jabłka można także posypać odrobiną cynamonu, ale tak jak dodatek kakao... więcej

Sernik na zimno

francuz95

Sernik na zimno zna każdy. Jest smaczny, a w lecie mile orzeźwia. Ten jest bardzo smaczny, puszysty i potwierdzają to zadowoleni goście na niejednej rodzinnej imprezie. Składniki na tortownicę o śr. 27cm 1kg twarogu (najlepiej wiaderkowy sernikowy, z... więcej

Ciemne ciasto z jabłkami, orzechami [i mandarynkami]

francuz95

Dziś prezentuję przepis otrzymany po znajomości od koleżanki mojej mamy. Moją modernizacją jest dodatek mandarynek. Nadają one ciastu ciekawą cytrusową nutę, lepszą od sztucznych aromatów. Ciasto jest pyszne, wilgotne i dobrze się przechowuje. Moim z... więcej

Strucla drożdżowa z marmoladą

francuz95

Osobiście mam słabość do ciast drożdżowych. Dziś prezentuję ciasto na świeżych drożdżach. I szczerze mówiąc, choć dawno nie piekłem na świeżych drożdżach, ciasto jest o niebo lepsze od tego na suchych drożdżach. Przepis z starej książki kucharskiej n... więcej

Babka łaciata

francuz95

Dziś prezentuję przepis, który świetnie pamiętam z dzieciństwa. Ten zapach babki, którą mama wyciąga z piekarnika, ten smak jest nie do zapomnienia. Moja mama ma ten przepis od swojej mamy, a ja dostałem go od niej. I jest to chyba pierwszy raz, kied... więcej

Sernik z brzoskwiniami na ciemnym spodzie

francuz95

Jesienny weekend najlepiej urozmaica kawałek pysznego sernika. A z dodatkiem brzoskwiń to już poezja. Sernik jest kremowy, rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje, jeśli noc spędzi w lodówce. Nabiera wtedy jak każdy sernik lepszej konsystencji. Możn... więcej

Ciasto drożdżowe ze Śliwkami

francuz95

Przepis prosty i jak zwykle wyśmienity. Ciasto wykonane dokładnie według tego przepisu, który podałem już wcześniej: LINK . Kruszonka pochodzi z tego samego przepisu. Jedynie zamiast jagód do ciasta trafiły śliwki. Do ciasta polecam małe śliwki węgie... więcej

Ciasto a'la Bounty

francuz95

Biszkopt już jest. Teraz pora na resztę. Ciasto jest bardzo smaczne, proste i efektowne. W smaku kokosowe z nutką wanilii i czekolady. Składniki na blaszkę ok. 40cm x 25cm biszkopt z 7 jaj: LINK masa kokosowa duża polewa (u mnie mleczna; może być wed... więcej

Biszkopt z 7 jaj

francuz95

Ciasto a'la Bounty nie może istnieć bez niego. Można też użyć do innych ciast, również nie dodając kakao. Jeden z wielu przepisów na biszkopt jakie używam, inne pojawią się przy innej okazji. Ten pochodzi od mojej mamy i jest używany od dawna. Składn... więcej

Klasyczne muffinki czekoladowe

francuz95

Klasyka - brzmi pięknie prawda? A jeszcze lepiej smakuje. Muffinki - kto ich nie lubi? To najbardziej znane, wszędzie dostępne, mocno czekoladowe. Idealne, wilgotne wewnątrz, pięknie pachnące i co najważniejsze: bez dodatku chemii! Kupnych nawet nie ... więcej

Ciasto z jabłkami

francuz95

Jest to świetna alternatywa, notabene bardzo smaczna, dla osób lubiących jabłka, ale znudzonych szarlotkami i tartami na kruchym cieście. Pyszne, puszyste, lekkie ucierane ciasto i jabłka - czy może być coś lepszego? Składniki na blaszkę ok. 24cm x 3... więcej

Herbatniki ucierane

francuz95

Kto z nas nie kocha maślanych ciasteczek? Te są idealne. Wyczuwalnie maślane, słodkie i kruchość jak ze sklepu, ale bez dodatku chemii. Ważna rzecz: na blasze do pieczenia układamy w sporych odstępach, gdyż rosną podczas pieczenia, mimo braku dodatku... więcej

Mój lukier

francuz95

Już wiele razy napominałem o lukrze, teraz dodaję przepis w osobnym poście, aby łatwiej było go odnaleźć. Tego lukru używam najczęściej. Przepisy na inne lukry, np. królewski, czy plastyczny podam przy okazji ciast z ich wykorzystaniem. Składniki: cu... więcej

Kołoc z serem i posypką

francuz95

Mieszkam na śląsku, stąd też nazwa kołoc. Jak to się mówi, ile gospodyń tyle przepisów na kołoc z serem. Jest to przepis funkcjonujący w mojej rodzinie od lat. Ja mam go od mojej mamy, a ona od swojej. Sernik jest pyszny, ser kruchy, a nie całkiem pu... więcej

Sos bolognese

francuz95

Blog ten nazywa się sprawdzona kuchnia - a więc po kilku ciastach przyszła kolej na prosty i sprawdzony sos bolognese wraz z propozycją podania. Pyszny i pomidorowy. Składniki na porcję dla 4 osób "do syta" ok. 3-4 łyżki oliwy średnia cebula 2 ząbki ... więcej

Bardzo puszysta mleczna drożdżówka

francuz95

Pogoda nie sprzyja, a wtedy najbardziej potrzeba ciasta, które jest lekkie, pyszne i które można spożyć w dużych ilościach bez wyrzeczeń. Dziś prezentuję bardzo puszystą mleczną drożdżówkę. Ciasto jest mega puszyste, idealne na niedzielne popołudnie.... więcej

Babka jogurtowa z cytrusową nutą

francuz95

Niestety, nawet w środku lata zdarza się gorsza pogoda. W związku z tym nie udało mi się upiec ciasta sezonowego i powróciłem do starego przepisu na babkę jogurtową. Chyba każdy kojarzy smak babki jogurtowej, świeżej, pysznej i pachnącej. A z nutą cy... więcej

Ciasto drożdżowe z jagodami

francuz95

Lato w pełni, a więc czas na ciasto z jagodami. Dzisiaj zaprezentuję pyszną, puszystą drożdżówkę z jagodami. Ciasto drożdżowe jest jednym z smaczniejszych, ale pracochłonnych. Dla początkujących polecam ten filmik: który idealnie ilustruje, jak post... więcej

Murzynek z dodatkiem przyprawy piernikowej

francuz95

Kolejny tydzień, kolejny wpis. Dziś prezentuję przepis na przepysznego murzynka, bardzo wilgotnego, mocno czekoladowego i smacznego. Przyprawa do piernika nadaje mu pyszną nutę piernika. Składniki na foremkę "z kominkiem" o śr. 25cm 100g masła 3 jajk... więcej

Prosty sernik\ Sernik wiedeński (bez spodu)

francuz95

Po kilku wypiekach z owocami nadchodzi ochota na coś klasycznego, ale prostego i lekkiego. To właśnie czas na sernik. Jest to bardzo kremowy sernik. Jest dość prosty w wykonaniu, ale trzeba pamiętać o kilku sprawach, o których powiem w czasie przygot... więcej

Kilka informacji o muffinkach

francuz95

Muffinki to jedne z najprostszych ciast. Ale aby wyszły idealne należy pamiętać o kilku zasadach: Dobrze jest zainwestować w silikonowe foremki. Pieczenie jest o wiele prostsze. Papierowe papilotki często nie utrzymują ciasta i te wylewa się lub twor... więcej

Muffinki z truskawkami i gorzką czekoladą

francuz95

Sezon na truskawki już się powoli kończy. Dlatego na koniec mocny i pyszny akcent - idealne połączenie gorzkiej czekolady i słodyczy truskawek. Muffinki wychodzą naprawdę wilgotne, najlepiej smakują drugiego dnia, łatwo się przechowują. Smak jest nie... więcej

Domowej roboty cukier waniliowy

francuz95

Bardzo wiele wypieków opiera się na cudownym zapachu wanilii. Ale niewielu z nas zwraca uwagę na bardzo ważny szczegół: mało kto kupuje cukier z dodatkiem prawdziwej wanilii. Jest on zdecydowanie droższy od kupowanego przez nas cukru wanilinowego. Te... więcej

© Sprawdzona Kuchnia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci