Menu

Sprawdzona Kuchnia

Słodko, słono, mniej lub bardziej wykwintnie podane, ale zawsze smaczne.

Babka "zebra"

francuz95

Jedno z najprostszych, ale efektownych ciast. Jest delikatne, puszyste i wilgotne. Efekt pięknej zebry uzyskuje się poprzez odpowiednie nakładanie ciasta. A wykonanie trwa kilka chwil. Składniki na tortownicę Ø26cm 5 jajek 300g cukru kryształu 2... więcej

Chała maślana - duża chałka

francuz95

Przepis pochodzi z książki z 1966r. Bardzo ją lubię, ciasta zawsze wychodzą idealne. Niestety niektóre są dość spore, jak ta chała. Ale to jest pewien plus - wychodzi mega soczysta, mięciutka i pyszna także następnego dnia. Jeżeli nie chcemy aż tak d... więcej

Cebularze

francuz95

Przepis zrodził się z potrzeby zagryzki podczas grillowania. Zawsze, gdy czeka się na pierwszy upieczony kawałek, pojawia się mały głód. I tu pojawiają się cebularze. Szybkie, mięciutkie i smaczne. Składniki na 4 sztuki 300g mąki pół szklanki mleka 2... więcej

Pieczone ziemniaczki

francuz95

Bardzo szybki i prosty przepis. Ziemniaczki są pyszne, a zawierają mało tłuszczu. Pasują do wielu dań. Składniki: ziemniaki oliwa z oliwek lub inny tłuszcz pieprz sól dowolne zioła ew. pomidor, inne warzywa lub ser [dowolnie] Ziemniaki i ew. inne war... więcej

Krucha kryta szarlotka

francuz95

Już niedługo sezon na jabłka. Najlepsza szarlotka z jabłkami to taka, gdzie pod cienkim ciastem kryje się aromatyczne nadzienie. Ten przepis odkryłem w starej książce kucharskiej i moim zdaniem nic dodać, nic ująć. No i jak każde ciasto z jabłkami pi... więcej

Mazurek kajmakowy

francuz95

Jedna z typowych propozycji wielkanocnych. Choć nie wiem dlaczego częściej nie gości na stołach. Jest to wyśmienite, słodkie, kruchutkie ciasto z mnóstwem suszonych owoców. Bardzo dobrze przechowuje się np. w pudełku. Nie wyobrażam go sobie z gotową ... więcej

Kruche ciasto z wiśniami i bezą kokosową

francuz95

Lato to zdecydowanie czas ciast z owocami. To jest wyśmienite z różnymi owocami, tym razem wykonałem z wiśniami. Jest przyjemnie słodkie z lekkim kwaskiem z wiśni. Kokos wyśmienicie uzupełnia całość. Warto zamrozić niewykorzystane białka np. z ciasta... więcej

Keksy - kruche ciasteczka wyciskane przez maszynkę

francuz95

Kolejny wyśmienity przepis znany dzięki babci. Szybkie i proste ciasteczka, kruchutkie i lubiane przez każdego. Jeżeli nie posiadamy specjalnej nakładki do maszynki do mięsa, aby kształtować keksy, można posłużyć się woreczkiem z odciętym rogiem lub ... więcej

Duży sernik wiedeński "z zeszytu mamy" (bez spodu)

francuz95

Już raz podawałem przepis na sernik wiedeński. Tamten jest idealnie kremowy, ale osobiście nie przepadam za twarogiem "z wiaderka". Jest on jak tani pasztet - może zawierać psa zmielonego z budą. A smak sera i jego jakość jest najważniejsza. Moja mam... więcej

Placek drożdżowy z owocami

francuz95

Jest to zupełnie inne ciasto drożdżowe z owocami niż poprzednio prezentowane. Nie znajdziemy w nim kruszonki, ale jest w zamian galaretka, która wyśmienicie uzupełnia całość. A ciasto drożdżowe na jogurcie jest puszyste i wyjątkowo długo wilgotne. Ma... więcej

Masło klarowane

francuz95

Przedświąteczny przepis obowiązkowy. Wystarczy raz spróbować, a masło klarowane zagości w naszej kuchni na zawsze. Kupne zawiera oleje roślinne i nie jest nawet częściowo tak dobre jak te domowej roboty. Dzięki klarowaniu masło nie pali się podczas s... więcej

Baba / Babka drożdżowa z rodzynkami - Wielkanocna

francuz95

Zbliżają się święta, więc nadszedł czas na pyszną babkę drożdżową z rodzynkami. Długo utrzymuje świeżość, jest wilgotna i lekka jak puch. Bardzo szybko znika. Składniki na formę z kominkiem o średnicy 25cm 500g mąki 100g cukru kryształu 150g stopione... więcej

Amerykanery

francuz95

Nie znam osoby, która nie jadła kiedykolwiek tych łakoci. Długo szukałem odpowiedniego przepisu, aby były idealne, lepsze niż te z cukierni robione na margarynie. Ten przepis jest super. Całość robi się szybko i łatwo, a smak jest wyśmienity. Jedyny ... więcej

Piernik przekładany; Kostka piernikowa

francuz95

Choć już po świętach, zapisuję także ten wyśmienity przepis, a dopiero teraz, bo wcześniej nie było czasu. Piernik jest bardzo podobny do słynnego piernika toruńskiego, ale smak i świeżość jest zupełnie inna. Ciasto nadaje się również do wykrawania m... więcej

Soczysty indyk kanapkowy

francuz95

Aż żal robi mi się, bo w sklepie nie da się już znaleźć wędliny bez glutaminianu sodu, konserwantów i innych świństw. A po co to wszystko? Po co się truć, skoro można zrobić coś jeszcze lepszego samemu. Przepis można wykorzystać zarówno dla indyka, j... więcej

© Sprawdzona Kuchnia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci