Sprawdzona Kuchnia

Ciasta z owocami

  • niedziela, 16 grudnia 2012
    • Placek owocowy "na co dzień"

      Bardzo proste ciasto kruche, choć zupełnie inne. Jest delikatniejsze niż zwykłe ciasto kruche, świetnie się przechowuje, a dzięki mojej modyfikacji owoców nie ma najmniejszego problemu z rozpływającym się z nich sokiem, który rozmacza ciasto. Każdy z nas zna chyba wkłady owocowe, które stosowane są w cukierniach. Ich tajemnica to odpowiednie zagęszczenie do konsystencji żelu. W tym przepisie wykorzystuję swoją metodę.

      Składniki na blachę ok. 39cm x 32cm

      • 500g mąki
      • 150g cukru drobnego lub pudru
      • 100g miękkiego masła
      • 2 jajka
      • pół szklanki śmietany 18%
      • paczka proszku do pieczenia na 0,5kg mąki (16g)
      • owoce:
        • 500g owoców (u mnie jagody i wiśnie - mogą być mrożone)
        • skórka pomarańczowa
        • 2 kopiaste łyżki cukru
        • 1 kopiasta łyżka skrobi ziemniaczanej
        • pół szklanki wody
      • kruszonka:
        • 100g miękkiego masła
        • 50g cukru drobnego
        • 150g mąki

      Placek owocowy "na co dzień"

      1. Masło z cukrem, jaja i mleko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia zagnieść jak kruche ciasto.
      2. Wstawić do lodówki na pół godziny.
      3. W międzyczasie wykonać nadzienie z owoców:
          1. Owoce wrzucić do garnka i ogrzewać aż puszczą sok.
          2. Dodać cukier i skórkę pomarańczową.
          3. Wtedy zagotować je i wlać skrobię rozpuszczoną dokładnie w wodzie.
          4. Chwilę pogotować aż zgęstnieje.
          5. Odstawić do przestudzenia.
      4. Ciasto rozłożyć na blasze wysmarowanej dokładnie masłem.
      5. Piec na poziomie 3 w 160ºC z termoobiegiem przez 20min.
      6. W międzyczasie zagnieść składniki kruszonki.
      7. Wyjąć ciasto i rozsmarować farsz.
      8. Na wierzchu rozłożyć kruszonkę.
      9. Piec kolejne 20min.

      Placek owocowy "na co dzień"

      Placek owocowy "na co dzień"

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      francuz95
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 grudnia 2012 20:29
  • niedziela, 24 czerwca 2012
    • Kruche ciasto z wiśniami i bezą kokosową

      Lato to zdecydowanie czas ciast z owocami. To jest wyśmienite z różnymi owocami, tym razem wykonałem z wiśniami. Jest przyjemnie słodkie z lekkim kwaskiem z wiśni. Kokos wyśmienicie uzupełnia całość. Warto zamrozić niewykorzystane białka np. z ciasta drożdżowego, by móc je teraz zużyć.

      Składniki na blaszkę 24cm x 34cm

      Spód:

      • 300g mąki
      • 200g zimnego masła
      • 100g cukru pudru
      • 1 żółtko
      • szczypta soli
      • 450g drylowanych wiśni
      • 2 łyżki bułki tartej

      Beza:

      • 4 białka
      • 100g kokosu
      • 150g cukru pudru
      • szczypta soli

       Kruche ciasto z wiśniami i bezą kokosową

      1. Mąkę, cukier, sól i żółtko wrzucić do miski.
      2. Masło pokroić na małe kawałki.
      3. Masło wrzucić do pozostałych składników i zagnieść kruche ciasto.
      4. Ciasto włożyć do lodówki na 15min.
      5. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
      6. Na papierze równomiernie rozwałkować ciasto. [lub rozwałkować na stolnicy i przenieść.]
      7. Na cieście rozłożyć wiśnie i posypać bułką tartą. (aby wchłonęła nadmiar soku.)
      8. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160ºC z termoobiegiem na 2 licząc od dołu poziom i piec 30min.
      9. Na ok 10min przed końcem pieczenia ubić białka z szczyptą soli na sztywno.
      10. Następnie nadal ubijając dodawać stopniowo cukier.
      11. Na koniec wrzucić kokos i wymieszać całość.
      12. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i równomiernie rozłożyć pianę z kokosem.
      13. Wstawić ponownie do piekarnika na tą samą półkę, zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec 40min.
      14. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, a po 30min przełożyć delikatnie na kratkę do wystudzenia. (Zapocone ciasto nie będzie aż tak kruche, choć równie smaczne.)

      Kruche ciasto z wiśniami i bezą kokosową

      A tu wersja z malinami:

      Kruche ciasto z malinami i bezą kokosową

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      francuz95
      Czas publikacji:
      niedziela, 24 czerwca 2012 11:40
  • niedziela, 17 czerwca 2012
    • Placek drożdżowy z owocami

      Jest to zupełnie inne ciasto drożdżowe z owocami niż poprzednio prezentowane. Nie znajdziemy w nim kruszonki, ale jest w zamian galaretka, która wyśmienicie uzupełnia całość. A ciasto drożdżowe na jogurcie jest puszyste i wyjątkowo długo wilgotne. Mamy sezon na truskawki, więc to one się znalazły na cieście.

      Składniki na blachę 32cm x 39cm z wysokim brzegiem

      • 500g mąki
      • 50g świeżych drożdży
      • 1/2 szklanki mleka
      • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
      • 100g masła
      • 1 całe jajko i 2 żółtka
      • 100g cukru kryształu
      • 1/3 łyżeczki soli
      • ok. 700g owoców (truskawek, jagód, wiśni, czereśni, śliwek, agrestu, moreli)
      • opakowanie galaretki na 500ml wody w smaku odpowiednim do użytych owoców

       Placek drożdżowy z owocami

      1. Do miski przesiać mąkę.
      2. Dodać sól i zrobić dołek.
      3. Do dołka wkruszyć drożdże i zasypać cukrem.
      4. Drożdże zalać letnim mlekiem i posypać mąką.
      5. Odstawić rozczyn na 15min przykryty ściereczką.
      6. Rozmieszać rozczyn z mąką.
      7. Dodać jogurt i roztrzepane jajka.
      8. Wlać roztopione masło i wgnieść je w ciasto.
      9. Całość wyrabiać 10min.
      10. Ciasto oprószyć mąką.
      11. Odstawić ciasto przykryte ściereczką na 1h.
      12. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
      13. Ciasto ponownie lekko zagnieść.
      14. Ciasto rozwałkować i rozłożyć na blasze. 
      15. Na cieście rozłożyć owoce.
      16. Odstawić cisto na 20min do podrośnięcia.
      17. Piec na środkowej półce piekarnika z termoobiegiem w 150ºC przez 45min.
      18. Po upieczeniu wyjąć i pozostawić do przestudzenia na 15min.
      19. Następnie delikatnie zsunąć na pomocą papieru na kratkę do wystudzenia, aby się nie zapociło.
      20. Po całkowitym wystudzeniu przygotować galaretkę w 200ml wody.
      21. Wystudzić galaretkę i gdy zacznie tężnieć na pomocą pędzelka posmarować wpierw owoce, potem całe ciasto, a jeśli pozostanie jeszcze galaretka to łyżką zalać wgłębienia owoców. Uważać, by nie zalać za dużą ilością galaretki, aby nie spłynęła i rozmoczyła ciasta.
      22. Pozostawić do całkowitego zestalenia galaretki. 

      Placek drożdżowy z owocami

      Placek drożdżowy z owocami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      francuz95
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 czerwca 2012 19:02
  • niedziela, 04 września 2011
    • Ciasto z jabłkami

      Jest to świetna alternatywa, notabene bardzo smaczna, dla osób lubiących jabłka, ale znudzonych szarlotkami i tartami na kruchym cieście. Pyszne, puszyste, lekkie ucierane ciasto i jabłka - czy może być coś lepszego?

      Składniki na blaszkę ok. 24cm x 34cm z wysokim brzegiem

      Ciasto:

      • 150g miękkiego masła
      • 250g cukru pudru
      • szczypta soli
      • 4 jajka w temp. pokojowej
      • 250g mąki pszennej
      • 50g mąki (skrobi) ziemniaczanej
      • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Jabłka:

      • 40g cukru kryształu (ja dodaję cukru waniliowego własnej roboty, ale można też dodać zwykłego i cynamonu)
      • 90g stopionego masła
      • 700g jabłek obranych i pokrojonych w kostkę lu plasterki)

      ciasto z jabłkami

      1. Formę wykładamy folią aluminiową.
      2. Na folii rozkładamy jabłka, polewamy stopionym masłem i posypujemy cukrem.
      3. Ciasto: masło ucieramy z solą i cukrem pudrem ok. 3-5min.
      4. Pojedynczo dodajemy jajka i wmieszujemy. 
      5. Następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia przesiewamy stopniowo (np. w 3 częściach) do reszty składników i wmieszujemy.
      6. Ciasto rozkładamy na jabłkach: łyżką układamy małe porcje ciasta na całości, a następnie delikatnie rozprowadzamy po całości, tak, aby nie poruszyć jabłek (mają być na dnie).
      7. Wkładamy do nagrzanego do 175ºC piekarnika na 2 licząc od dołu poziom na ok. 50min. Ciasto ma być ładnie przyrumienione. Na powierzchni powstają pęcherze powietrza, ale tak ma być.
      8. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika.
      9. Odstawiamy na ok. 1h-1,5h do przestygnięcia.
      10. Formę nakrywamy np. dużą blachą i przechylamy ciasto "do gór nogami" (jak na zdjęciu) i zdejmujemy folię. Tak też podajemy ciasto, z jabłkami na górze.

      ciasto z jabłkami

      ciasto z jabłkami

      ciasto z jabłkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      francuz95
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 września 2011 19:37
  • sobota, 18 czerwca 2011
    • Placek z truskawkami

      Sezon truskawkowy w pełni. Nadszedł weekend, a więc i ochota na "coś słodkiego". Ten placek to jedno z prostszych i zarazem efektownych ciast. Najlepiej smakuje bez "pierzynki" z cukru pudru. Ładnie ułożone owoce dodają ciastu urody.

      Składniki na blachę z piekarnika ok. 32cm x 39cm z wysokim brzegiem

      • mąka, 4 szklanki (u mnie typ 550)
      • cukier kryształ, 2szklanki
      • jogurt naturalny, 1 opakowanie 180g
      • jajka, 5 sztuk
      • masło, 250g
      • proszek do pieczenia, jedno opakowanie (lub ilość na 0,5kg mąki, zależy od opakowania)
      • truskawki świeże 500-700g (zależnie od rozmiaru i upodobań). Zalecam średniej wielkości. Zbyt duże mogą rozmoczyć ciasto.
      • cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią), 1 opakowanieprzekój
      1. Na około 15min przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta wyjąć jogurt naturalny z lodówki, zostawić na blacie kuchennym w temp. pokojowej, aby się ogrzał (zimny może zepsuć ciasto).
      2. Truskawki umyć i pozbawić szypułek.
      3. Blachę wysmarować odrobiną masła lub wyłożyć papierem.
      4. Masło roztopić i przestudzić.
      5. Jajka ubijamy z cukrem do białości.
      6. Dodajemy przesiewając 1/3 mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Miksujemy aż mąka będzie wmieszana.
      7. Dodajemy przesiewając kolejną 1/3 mąki i miksujemy do wmieszania mąki.
      8. Powoli wlewamy masło wciąż mieszając.
      9. Gdy masło będzie wmieszane dodajemy jogurt naturalny i miksujemy aż jogurt połączy się z pozostałymi składnikami.
      10. Dodajemy ostatnią część mąki i miksujemy aż się wmiesza.
      11. Ciasto powinno być gładkie i dość gęste.
      12. Ciasto rozkładamy w miarę równo na blasze.
      13. Truskawki przekrawamy na pół i układamy w dowolny sposób na cieście, pamiętając by część wewnętrzna była zwrócona ku górze.
      14. Pieczemy w temperaturze 180ºC około 1h na środkowym poziomie wsadu. W zależności od upodobań można piec dłużej. Ja lubię lekko chrupiący placek, więc piekę 1h 15min. Truskawki powinny puścić wodę, a ta odparować. Jeżeli po godzinie nadal widać, że truskawki są mocno rozmoczone, obniżyć temperaturę i piec jeszcze 10-15min. W przeciwnym wypadku ciasto będzie okropnie mokre. Zdarza się to przy bardzo dużych owocach.widok z góry

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Placek z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      francuz95
      Czas publikacji:
      sobota, 18 czerwca 2011 18:48