Sprawdzona Kuchnia

Ciasta z owocami

  • poniedziałek, 02 czerwca 2014
    • Kruche ciasto z pianką, rabarbarem, truskawkami i kruszonką.

      Baaardzo dawno nie miałem możliwości prowadzić bloga. Ale skoro jest już po maturze, czas zaktualizować przepisy, których sporo się nagromadziło. Zacznę od wspaniałego przepisu na lato. Znalazłem podobną piankę w innym przepisie i skomponowałem całość. Ciasto jest delikatne, lekkie, pachnie masłem, ale i orzeźwia dzięki rabarbarowi i truskawkom. Sama pianka to idealne ptasie mleczko, tyle, że mniej w nim chemii. Mimo złożonego składu jest dość łatwe i zaskakująco smaczne.

      Składniki na blachę ok. 32cm x 39cm  

      Ciasto:

      • 6 żółtek [ew. 8 jeśli nie mamy pozostałych 2 białek do pianki, wtedy dodać też 2 łyżki mąki i jedną cukru.]
      • 400g masła (najlepiej, jeśli nie jest całkiem twarde, wystarczy 1h na blacie poza lodówką, wtedy szybciej łączy się z pozostałymi składnikami)
      • 600g mąki 
      • 200g cukru kryształu drobnego
      • szczypta soli

      Pianka:

      • 8 białek
      • 250g cukru drobnego 
      • 3 budynie na 500ml mleka jasne (śmietankowe lub waniliowe)
      • 150ml oleju (o niezbyt wyrazistym smaku, może być rafinowany, np. słonecznikowy)
      • łyżka domowego cukru waniliowego
      • szczypta soli

      Do obłożenia: 

      • truskawki
      • rabarbar 
      • łyżka cukru

      Kruche ciasto z pianką, rabarbarem, truskawkami i kruszonką.

      Spód:

      1. Wszystkie składniki ciasta wrzucić do miski i zagnieść kruche ciasto.
      2. Ciasto podzielić na części 1/3 i 2/3. 
      3. Blachę wysmarować lekko masłem.
      4. Rozłożyć większą część ciasta, mniejszą schować do lodówki. 
      5. Widelcem dobrze ponakłuwać spód na blasze i wstawić na co najmniej 1h do lodówki. 
      6. Spód piec w 180°C na środkowej półce piekarnika przez około. 20 - 25min. 
      7. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. 

      Pianka:

      1. Białka ubić z szczyptą soli na sztywno.
      2. Po ubiciu, cały czas miksując powoli wsypywać cukry.
      3. Następnie, nadal miksując dodawać pojedynczo proszki budyniowe. 
      4. Na koniec powoli wlewać olej.
      5. Gdy masa będzie gładka, można wyłączyć mikser. 
      6. Piankę rozłożyć na wystudzonym spodzie. 

      Wykończenie:

      1. Rabarbar umyć i obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki i wymieszać z cukrem w misce.
      2. Rabarbar pozostawić na chwilę, by puścił sok.
      3. Truskawki umyć i pozbawić szypułek, pokroić na połówki i ćwiartki, zależnie od wielkości.
      4. Teraz wykonać piankę i na niej ułożyć rabarbar i truskawki, lekko wpić do środka.
      5.  Na całość zetrzeć pozostałe, zimne ciasto. 
      6. Całość piec na środkowej półce piekarnika w 160°C z termoobiegiem przez 35 - 40min.
      7. Wyjąć, wystudzić i można jeść;)

      Kruche ciasto z pianką, rabarbarem, truskawkami i kruszonką.

      Kruche ciasto z pianką, rabarbarem, truskawkami i kruszonką.

      Kruche ciasto z pianką, rabarbarem, truskawkami i kruszonką.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      francuz95
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 czerwca 2014 21:03
  • niedziela, 16 grudnia 2012
    • Placek owocowy "na co dzień"

      Bardzo proste ciasto kruche, choć zupełnie inne. Jest delikatniejsze niż zwykłe ciasto kruche, świetnie się przechowuje, a dzięki mojej modyfikacji owoców nie ma najmniejszego problemu z rozpływającym się z nich sokiem, który rozmacza ciasto. Każdy z nas zna chyba wkłady owocowe, które stosowane są w cukierniach. Ich tajemnica to odpowiednie zagęszczenie do konsystencji żelu. W tym przepisie wykorzystuję swoją metodę.

      Składniki na blachę ok. 39cm x 32cm

      • 500g mąki
      • 150g cukru drobnego lub pudru
      • 100g miękkiego masła
      • 2 jajka
      • pół szklanki śmietany 18%
      • paczka proszku do pieczenia na 0,5kg mąki (16g)
      • owoce:
        • 500g owoców (u mnie jagody i wiśnie - mogą być mrożone)
        • skórka pomarańczowa
        • 2 kopiaste łyżki cukru
        • 1 kopiasta łyżka skrobi ziemniaczanej
        • pół szklanki wody
      • kruszonka:
        • 100g miękkiego masła
        • 50g cukru drobnego
        • 150g mąki

      Placek owocowy "na co dzień"

      1. Masło z cukrem, jaja i mleko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia zagnieść jak kruche ciasto.
      2. Wstawić do lodówki na pół godziny.
      3. W międzyczasie wykonać nadzienie z owoców:
          1. Owoce wrzucić do garnka i ogrzewać aż puszczą sok.
          2. Dodać cukier i skórkę pomarańczową.
          3. Wtedy zagotować je i wlać skrobię rozpuszczoną dokładnie w wodzie.
          4. Chwilę pogotować aż zgęstnieje.
          5. Odstawić do przestudzenia.
      4. Ciasto rozłożyć na blasze wysmarowanej dokładnie masłem.
      5. Piec na poziomie 3 w 160ºC z termoobiegiem przez 20min.
      6. W międzyczasie zagnieść składniki kruszonki.
      7. Wyjąć ciasto i rozsmarować farsz.
      8. Na wierzchu rozłożyć kruszonkę.
      9. Piec kolejne 20min.

      Placek owocowy "na co dzień"

      Placek owocowy "na co dzień"

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      francuz95
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 grudnia 2012 20:29
  • niedziela, 24 czerwca 2012
    • Kruche ciasto z wiśniami i bezą kokosową

      Lato to zdecydowanie czas ciast z owocami. To jest wyśmienite z różnymi owocami, tym razem wykonałem z wiśniami. Jest przyjemnie słodkie z lekkim kwaskiem z wiśni. Kokos wyśmienicie uzupełnia całość. Warto zamrozić niewykorzystane białka np. z ciasta drożdżowego, by móc je teraz zużyć.

      Składniki na blaszkę 24cm x 34cm

      Spód:

      • 300g mąki
      • 200g zimnego masła
      • 100g cukru pudru
      • 1 żółtko
      • szczypta soli
      • 450g drylowanych wiśni
      • 2 łyżki bułki tartej

      Beza:

      • 4 białka
      • 100g kokosu
      • 150g cukru pudru
      • szczypta soli

       Kruche ciasto z wiśniami i bezą kokosową

      1. Mąkę, cukier, sól i żółtko wrzucić do miski.
      2. Masło pokroić na małe kawałki.
      3. Masło wrzucić do pozostałych składników i zagnieść kruche ciasto.
      4. Ciasto włożyć do lodówki na 15min.
      5. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
      6. Na papierze równomiernie rozwałkować ciasto. [lub rozwałkować na stolnicy i przenieść.]
      7. Na cieście rozłożyć wiśnie i posypać bułką tartą. (aby wchłonęła nadmiar soku.)
      8. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160ºC z termoobiegiem na 2 licząc od dołu poziom i piec 30min.
      9. Na ok 10min przed końcem pieczenia ubić białka z szczyptą soli na sztywno.
      10. Następnie nadal ubijając dodawać stopniowo cukier.
      11. Na koniec wrzucić kokos i wymieszać całość.
      12. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i równomiernie rozłożyć pianę z kokosem.
      13. Wstawić ponownie do piekarnika na tą samą półkę, zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec 40min.
      14. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, a po 30min przełożyć delikatnie na kratkę do wystudzenia. (Zapocone ciasto nie będzie aż tak kruche, choć równie smaczne.)

      Kruche ciasto z wiśniami i bezą kokosową

      A tu wersja z malinami:

      Kruche ciasto z malinami i bezą kokosową

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      francuz95
      Czas publikacji:
      niedziela, 24 czerwca 2012 11:40
  • niedziela, 17 czerwca 2012
    • Placek drożdżowy z owocami

      Jest to zupełnie inne ciasto drożdżowe z owocami niż poprzednio prezentowane. Nie znajdziemy w nim kruszonki, ale jest w zamian galaretka, która wyśmienicie uzupełnia całość. A ciasto drożdżowe na jogurcie jest puszyste i wyjątkowo długo wilgotne. Mamy sezon na truskawki, więc to one się znalazły na cieście.

      Składniki na blachę 32cm x 39cm z wysokim brzegiem

      • 500g mąki
      • 50g świeżych drożdży
      • 1/2 szklanki mleka
      • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
      • 100g masła
      • 1 całe jajko i 2 żółtka
      • 100g cukru kryształu
      • 1/3 łyżeczki soli
      • ok. 700g owoców (truskawek, jagód, wiśni, czereśni, śliwek, agrestu, moreli)
      • opakowanie galaretki na 500ml wody w smaku odpowiednim do użytych owoców

       Placek drożdżowy z owocami

      1. Do miski przesiać mąkę.
      2. Dodać sól i zrobić dołek.
      3. Do dołka wkruszyć drożdże i zasypać cukrem.
      4. Drożdże zalać letnim mlekiem i posypać mąką.
      5. Odstawić rozczyn na 15min przykryty ściereczką.
      6. Rozmieszać rozczyn z mąką.
      7. Dodać jogurt i roztrzepane jajka.
      8. Wlać roztopione masło i wgnieść je w ciasto.
      9. Całość wyrabiać 10min.
      10. Ciasto oprószyć mąką.
      11. Odstawić ciasto przykryte ściereczką na 1h.
      12. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
      13. Ciasto ponownie lekko zagnieść.
      14. Ciasto rozwałkować i rozłożyć na blasze. 
      15. Na cieście rozłożyć owoce.
      16. Odstawić cisto na 20min do podrośnięcia.
      17. Piec na środkowej półce piekarnika z termoobiegiem w 150ºC przez 45min.
      18. Po upieczeniu wyjąć i pozostawić do przestudzenia na 15min.
      19. Następnie delikatnie zsunąć na pomocą papieru na kratkę do wystudzenia, aby się nie zapociło.
      20. Po całkowitym wystudzeniu przygotować galaretkę w 200ml wody.
      21. Wystudzić galaretkę i gdy zacznie tężnieć na pomocą pędzelka posmarować wpierw owoce, potem całe ciasto, a jeśli pozostanie jeszcze galaretka to łyżką zalać wgłębienia owoców. Uważać, by nie zalać za dużą ilością galaretki, aby nie spłynęła i rozmoczyła ciasta.
      22. Pozostawić do całkowitego zestalenia galaretki. 

      Placek drożdżowy z owocami

      Placek drożdżowy z owocami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      francuz95
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 czerwca 2012 19:02
  • niedziela, 04 września 2011
    • Ciasto z jabłkami

      Jest to świetna alternatywa, notabene bardzo smaczna, dla osób lubiących jabłka, ale znudzonych szarlotkami i tartami na kruchym cieście. Pyszne, puszyste, lekkie ucierane ciasto i jabłka - czy może być coś lepszego?

      Składniki na blaszkę ok. 24cm x 34cm z wysokim brzegiem

      Ciasto:

      • 150g miękkiego masła
      • 250g cukru pudru
      • szczypta soli
      • 4 jajka w temp. pokojowej
      • 250g mąki pszennej
      • 50g mąki (skrobi) ziemniaczanej
      • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Jabłka:

      • 40g cukru kryształu (ja dodaję cukru waniliowego własnej roboty, ale można też dodać zwykłego i cynamonu)
      • 90g stopionego masła
      • 700g jabłek obranych i pokrojonych w kostkę lu plasterki)

      ciasto z jabłkami

      1. Formę wykładamy folią aluminiową.
      2. Na folii rozkładamy jabłka, polewamy stopionym masłem i posypujemy cukrem.
      3. Ciasto: masło ucieramy z solą i cukrem pudrem ok. 3-5min.
      4. Pojedynczo dodajemy jajka i wmieszujemy. 
      5. Następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia przesiewamy stopniowo (np. w 3 częściach) do reszty składników i wmieszujemy.
      6. Ciasto rozkładamy na jabłkach: łyżką układamy małe porcje ciasta na całości, a następnie delikatnie rozprowadzamy po całości, tak, aby nie poruszyć jabłek (mają być na dnie).
      7. Wkładamy do nagrzanego do 175ºC piekarnika na 2 licząc od dołu poziom na ok. 50min. Ciasto ma być ładnie przyrumienione. Na powierzchni powstają pęcherze powietrza, ale tak ma być.
      8. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika.
      9. Odstawiamy na ok. 1h-1,5h do przestygnięcia.
      10. Formę nakrywamy np. dużą blachą i przechylamy ciasto "do gór nogami" (jak na zdjęciu) i zdejmujemy folię. Tak też podajemy ciasto, z jabłkami na górze.

      ciasto z jabłkami

      ciasto z jabłkami

      ciasto z jabłkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      francuz95
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 września 2011 19:37
  • sobota, 18 czerwca 2011
    • Placek z truskawkami

      Sezon truskawkowy w pełni. Nadszedł weekend, a więc i ochota na "coś słodkiego". Ten placek to jedno z prostszych i zarazem efektownych ciast. Najlepiej smakuje bez "pierzynki" z cukru pudru. Ładnie ułożone owoce dodają ciastu urody.

      Składniki na blachę z piekarnika ok. 32cm x 39cm z wysokim brzegiem

      • mąka, 4 szklanki (u mnie typ 550)
      • cukier kryształ, 2szklanki
      • jogurt naturalny, 1 opakowanie 180g
      • jajka, 5 sztuk
      • masło, 250g
      • proszek do pieczenia, jedno opakowanie (lub ilość na 0,5kg mąki, zależy od opakowania)
      • truskawki świeże 500-700g (zależnie od rozmiaru i upodobań). Zalecam średniej wielkości. Zbyt duże mogą rozmoczyć ciasto.
      • cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią), 1 opakowanieprzekój
      1. Na około 15min przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta wyjąć jogurt naturalny z lodówki, zostawić na blacie kuchennym w temp. pokojowej, aby się ogrzał (zimny może zepsuć ciasto).
      2. Truskawki umyć i pozbawić szypułek.
      3. Blachę wysmarować odrobiną masła lub wyłożyć papierem.
      4. Masło roztopić i przestudzić.
      5. Jajka ubijamy z cukrem do białości.
      6. Dodajemy przesiewając 1/3 mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Miksujemy aż mąka będzie wmieszana.
      7. Dodajemy przesiewając kolejną 1/3 mąki i miksujemy do wmieszania mąki.
      8. Powoli wlewamy masło wciąż mieszając.
      9. Gdy masło będzie wmieszane dodajemy jogurt naturalny i miksujemy aż jogurt połączy się z pozostałymi składnikami.
      10. Dodajemy ostatnią część mąki i miksujemy aż się wmiesza.
      11. Ciasto powinno być gładkie i dość gęste.
      12. Ciasto rozkładamy w miarę równo na blasze.
      13. Truskawki przekrawamy na pół i układamy w dowolny sposób na cieście, pamiętając by część wewnętrzna była zwrócona ku górze.
      14. Pieczemy w temperaturze 180ºC około 1h na środkowym poziomie wsadu. W zależności od upodobań można piec dłużej. Ja lubię lekko chrupiący placek, więc piekę 1h 15min. Truskawki powinny puścić wodę, a ta odparować. Jeżeli po godzinie nadal widać, że truskawki są mocno rozmoczone, obniżyć temperaturę i piec jeszcze 10-15min. W przeciwnym wypadku ciasto będzie okropnie mokre. Zdarza się to przy bardzo dużych owocach.widok z góry

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Placek z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      francuz95
      Czas publikacji:
      sobota, 18 czerwca 2011 18:48