Sprawdzona Kuchnia

Złożone ciasta, z kremem, przekładane

  • sobota, 03 listopada 2012
    • Ciasto snickers

      Bardzo dawno nic nie publikowałem. No cóż, przepisy są, ale brak mi czasu na ich zanotowanie. Dziś prezentuję wyśmienite ciasto na kruchym spodzie, z kremem budyniowym, biszkoptem i orzechami w karmelu uwieńczonymi polewą czekoladową. Niebo w gębie. Najlepiej smakuje schłodzone.

      Składniki na blaszkę 40cm x 26cm

      • kruchy spód
      • biszkopt z 7 jaj
      • puszka 500g gotowej masy krówkowej (gotowanego mleka skondensowanego)
      • 200g orzechów (np. ziemnych niesolonych i włoskich)
      • polewa czekoladowa (np. czekoladowy ganche)
      • dowolny alkohol np. śliwowica ok. kieliszka
      • woda z odrobiną alkoholu do nasączania

      Ciasto snickers

      1. Ciasto kruche:
        • 300g mąki
        • 80g cukru pudru
        • 1 żółtko
        • 100g masła
        • łyżka mleka
        • łyżka miodu
        • łyżeczka sody
        1. Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
        2. Piec w 180°C przez 20min.
      2. Krem budyniowy:
        • 400ml mleka
        • 1 op. budyniu jasnego
        • 3 żółtka
        • 3 kopiaste łyżki cukru pudru
        • 200g masła
        1. Zagotować 300ml mleka.
        2. W 100ml mleka rozmieszać budyń z żółtkami.
        3. Dalej wykonać budyń jak na opakowaniu i wystudzić.
        4. Miękkie masło utrzeć z cukrem.
        5. Następnie wmiksować dodając po łyżce budyń.
      3. Kruche ciasto lekko nasączyć.
      4. Na kruchym cieście rozłożyć krem budyniowy.
      5. Na kremie ułożyć biszkopt bez wierzchniej skórki.
      6. Biszkopt również nasączyć.
      7. Orzechy posiekać i wymieszać z masą krówkową i alkoholem.
      8. Masę krówkową rozłożyć na biszkopcie.
      9. Z wierzchu udekorować polewą.
      10. Ciasto dobrze schłodzić, aby lepiej się kroiło.
      11. Najlepszy gdy poleży min. 1 dzień.

      Ciasto snickers

      Ciasto snickers

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto snickers”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      francuz95
      Czas publikacji:
      sobota, 03 listopada 2012 08:41
  • niedziela, 01 lipca 2012
    • Bienenstich - migdałowy miodownik z kremem budyniowym

      Kolejny przepis pochodzący z znalezionej w domu starej książki kucharskiej. Jest to bardzo smaczne połączenie ciasta drożdżowego, puszystego i miękkiego oraz miodowo-migdałowej pokrywy z kremem budyniowym w środku. Całość świetnie się komponuje. Wydaje się skomplikowane, ale w gruncie rzeczy jest bardzo proste, ale czasochłonne. Można podawać także bez kremu. Jest także bardzo smaczne i szybsze w wykonaniu.

      Przepis na blachę 32cm x 39cm z wysokim brzegiem

      Ciasto:

      • 500g mąki
      • 100g cukru kryształu
      • 80g masła
      • 1/3 łyżeczki soli
      • 3 żółtka
      • 250ml mleka
      • 30g świeżych drożdży

      Pokrywa migdałowa:

      • 150g masła
      • 150g cukru kryształu (najlepiej drobnego)
      • 75g miodu naturalnego np. wielokwiatowego
      • 200g płatków migdałowych [posiekanych migdałów, orzechów lub wiórek kokosowych]
      • 5 gorzkich migdałów drobno posiekanych [Gorzkie migdały to pestki z moreli, dają lepszy aromat niż zwykłe. Można je pominąć.]
      • 2 jajka
      • ok. 6 łyżek mleka

      Krem budyniowy:

      • 380ml mleka
      • 60g cukru
      • 1 op. budyniu waniliowego na 500ml mleka
      • 75 masła

      Bienenstich - migdałowy miodownik z kremem budyniowym

      Ciasto:

      1. Do miski wsypać mąkę i dodać sól.
      2. Pośrodku zrobić dołek i wkruszyć do niego drożdże.
      3. Drożdże zasypać cukrem i zalać letnim mlekiem.
      4. Obsypać lekko powierzchnię mleka mąką z brzegów kopca.
      5. Przykryć miskę ściereczką i odstawić rozczyn na 15min.
      6. Rozmieszać rozczyn z mąką, dodać żółtka i stopione, przestudzone masło.
      7. Całość wyrabiać 10min.
      8. Ciasto oprószyć lekko mąką i przykryć ściereczką.
      9. Ostawić na 1h do wyrastania.
      10. Ciasto wyrobić krótko i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając lekki brzeg, aby masa nie spłynęła. (Rozkładanie tego ciasta wymaga czasu i cierpliwości. Ciasto początkowo jest bardzo sprężyste i ucieka po rozłożeniu, ale jak każde drożdżowe po pewnym czasie wreszcie się układa)
      11. Pozostawić na 30min przykryte ściereczką.
      12. W międzyczasie przygotować masę na pokrywę migdałową.
      13. Masę po przestudzeniu rozłożyć na cieście.
      14. Ciasto piec na środkowym poziomie piekarnika z termoobiegiem przez 10min w 180ºC przez 10min, następnie zmniejszyć temperaturę do 150ºC i piec jeszcze 15min. [Kontrolować, aby migdały się nie przypaliły.]
      15. Wyjąć z piekarnika i po 30min przesunąć za pomocą papieru na kratkę do wystudzenia.
      16. Na 1h - 1,5 przed przekrawaniem ciasta przygotować krem. 
      17. Kilka godzin po wyjęciu z piekarnika i całkowitym wystudzeniu ciasta i kremu przekroić ciasto na 2 połowy.
      18. Każdą połowę lekko naciąć w połowie wysokości na całym obwodzie.
      19. W nacięcie włożyć nitkę i krzyżując jej końce ciągnąć delikatnie w swoją stronę. (lub przeciąć nożem)
      20. Po przecięciu zdjąć wierzchnią warstwę ciasta, rozsmarować połowę kremu i przykryć warstwą z migdałami.
      21. Powtórzyć to samo dla drugiej części.  

      Masa migdałowa:

      1. Masło, cukier i miód zagotować i gotować 5min na małym ogniu.
      2. Zdjąć z ognia i dodać migdały.
      3. Po ok. 10min dodać do masy jajka i wymieszać.
      4. Przed rozłożeniem na cieście dodać mleko i wymieszać. (masa nie powinna być za wodnista bo spłynie)

      Krem:

      1. 250ml mleka zagotować.
      2. W 130ml wymieszać suchy budyń z cukrem.
      3. Po ugotowaniu budyniu, zdjąć garnek z ognia i od razu wrzucić masło.
      4. Mieszać tak długo, aż masło się stopi i zostanie wchłonięte przez budyń.
      5. Odstawić garnek przykryty pokrywką do całkowitego wystudzenia.

      Bienenstich - migdałowy miodownik z kremem budyniowym

      Bienenstich - migdałowy miodownik z kremem budyniowym

      Bienenstich - migdałowy miodownik z kremem budyniowym

      Bienenstich - migdałowy miodownik z kremem budyniowym

      Bienenstich - migdałowy miodownik z kremem budyniowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      francuz95
      Czas publikacji:
      niedziela, 01 lipca 2012 14:41
  • czwartek, 28 czerwca 2012
  • niedziela, 11 marca 2012
    • Przekładaniec Łącki/ Ciasto orzechowe z 2 kremami adwokatowymi

      Przepis znalazłem gdzieś w necie, podobno siostry Anastazji, szukając przepisu na ciasto z kremem adwokatowym. To jest wyśmienite, aczkolwiek zmieniłem w nim parę rzeczy. Jest smaczne, nie za słodkie, ale dość dobrze wypośrodkowane smakowo. Każdy element dobrze się łączy i całość jest wyśmienita.

      Składniki na dużą blachę 32cm x 39cm

      Biszkopt kakaowy:

      • 5 jajek
      • 125g cukru kryształu
      • 2 łyżki kakao
      • 65g mąki pszennej
      • 65g mąki / skrobi ziemniaczanej
      • szczypta soli
      • sok pomarańczowy
      • spirytus

      Krem I:

      • 300g masła
      • 250ml adwokatu

      Ciasto orzechowe:

      • 250g orzechów włoskich grubo posiekanych malakserem (lub pokrojonych albo utłuczonych w np. wałkiem)
      • 5 jajek
      • 200g cukru kryształu
      • 1 łyżka płynnego miodu (dowolnego)
      • 2 łyżki mąki pszennej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Krem II:

      • 400ml mleka
      • 1 budyń śmietankowy
      • 3 żółtka
      • 3 kopiaste łyżki cukru pudru
      • 200g masła

      Do dekoracji:

      • polewa czekoladowa (np. czekoladowy ganache)
      • suszone śliwki (normalne lub namoczone w alkoholu)

      Przekładnaniec Łącki/ Ciasto orzechowe z 2 kremami adwokatowymi

      Wykonanie:

      Biszkopt wykonujemy według tego przepisu, ale z odpowiedniej ilości składników.

      Ciasto orzechowe:

      1. Białka ubijamy na sztywną pianę.
      2. Powoli dosypujemy cukier i wlewamy miód.
      3. Cały czas miksując dodajemy pojedynczo żółtka.
      4. Następnie delikatnie wmieszujemy np. miotełką orzechy i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

      Krem I:

      1. Miękkie masło miksujemy.
      2. Cały czas miksując dolewamy cienką stróżką adwokat.

      Krem II:

      1. Gotujemy budyń: mleko wlewamy do garnka, zostawiając 100ml.
      2. Mleko w garnku zagotowujemy.
      3. W pozostałych 100ml mieszamy budyń i żółtka.
      4. Całość wlewamy do gotującego się mleka i dalej postępujemy wedle przepisu na opakowaniu.
      5. Budyń musi być całkiem wystudzony.
      6. Miękkie masło ucieramy z cukrem.
      7. Następnie po łyżce wmieszujemy ostudzony budyń.

      Wykończenie:

      1. Z biszkoptu zdejmujemy wierzchnią skórkę.
      2. Biszkopt nasączamy sokiem pomarańczowym z spirytusem.
      3. Na biszkopt nakładamy Krem I i wyrównujemy.
      4. Na kremie układamy Ciasto Orzechowe.
      5. Na cieście orzechowym rozsmarowujemy równo Krem II.
      6. Na kremie układamy (najlepiej rzędami) suszone śliwki.
      7. Całość polewamy w dowolny sposób polewą. 

       Przekładnaniec Łącki/ Ciasto orzechowe z 2 kremami adwokatowymi

      Przekładnaniec Łącki/ Ciasto orzechowe z 2 kremami adwokatowymi

      Przekładnaniec Łącki/ Ciasto orzechowe z 2 kremami adwokatowymi