Menu

Sprawdzona Kuchnia

Słodko, słono, mniej lub bardziej wykwintnie podane, ale zawsze smaczne.

Pączki tradycyjne

francuz95

Idealnie puszyste, wilgotne, złote na zewnątrz i żółciutkie w środku, pachnące wanilią i baaardzo bogato nadziane. Tłusty czwartek za nami, ale jak nie ma czasu w tygodniu, to można zrobić tłustą sobotę:) Cały wysiłek w przygotowaniu jest bardzo opłacalny, bo efekt wynagradza wszystko. Takiego pączka nie znajdziecie w cukierni. Nie pachną tłuszczem i nie zalegają na żołądku. Jako osoba drażliwa polecam każdemu. Jem pączki raz rocznie i naprawdę warto czekać.

Pączki tradycyjne



Składniki na ok 32 sztuki jak z cukierni

  • 1100g mąki pszennej typ 550 + trochę do podsypywania
  • 4 jajka i 8 żółtek, nie za duże, z wolnego wybiegu, w temp. pokojowej
  • 500ml mleka letniego
  • 2 laski wanilii
  • 2 kostki 42g drożdży ogranych w temp. pokojowej
  • 4 łyżki z czubkiem cukru kryształu
  • 140g masła ekstra (82-83%) stopionego
  • duża szczypta soli
  • 1,25l oleju słonecznikowego
  • duża łyżka masła klarowanego
  • dwa słoiczki miękkiej marmolady, powideł,
  • lukier
  • skórka pomarańczowa kandyzowana do dekoracji

Pączki tradycyjne

  1. Do miski wkruszyć drożdże, dodać cukier, 2 łyżki mąki i zalać 100 ml mleka.
  2. Całość dobrze wymieszać, grudki rozetrzeć i pozostawić na 10-15 min do aktywacji drożdży.
  3. Do reszty mąki dodać ziarenka z wanilii, sól, resztę mleka, jaja i żółtka, rozczyn i całość zagnieść.
  4. Po trochu, w 3-4 porcjach dolewać masło i wyrabiać. Powinno zająć to ok. 10-15 min.
  5. Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 35-40˚C lub odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 min - 1 h, aż podwoi objętość. Uwaga, lubi szybko rosnąć.
  6. Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i wałkować lub lepiej rozciągać na grubość palca, a nawet 1,5.
  7. Wykrawać krążki ciasta i układać na powierzchni oprószonej mąką.
  8. Zostawić na 10-15 min do podrośnięcia. W międzyczasie rozgrzać olej i masło klarowane. Ja używam woka.
  9. Wrzucić kawałek ciasta lub jeden krążek na tłuszcz. Jeśli się unosi i cichutko skwierczy, to znaczy, że tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. Jeśli za mocno się smaży, zmniejszyć ogień i dopiero po chwili wrzucać po kilka krążków, zostawiając przestrzeń na ich rośnięcie. Ważne, by lekko otrzepać krążki z mąki przed wrzucaniem do woka, bo mąka szybko zanieczyszcza tłuszcz.
  10. Smażyć na średnim ogniu (u mnie 6-7 w skali do 9) na złoto z jednej strony, potem przewracamy i zrobić to samo z drugą stroną.
  11. Pączki wyciągać na ręcznik papierowy do osączenia.
  12. Pozostawić do wytęgnięcia na około 3 minuty, żeby nie zrobić zakalca nadziewaniem. W międzyczasie wrzucać kolejne do woka.
  13. Następnie nadziewać pączki marmoladą za pomocą szprycy z długą, cienką końcówką.
  14. Na koniec polać lukrem i posypać skórką pomarańczową

 

O czym jeszcze warto pamiętać?

  • Uwaga, by nie nakapać wodą do gorącego tłuszczu, grozi nawet wybuchem lub rozpryskiem gorącego oleju.
  • Nie smażyć pączków pod przykryciem.
  • Lepiej smażyć wolno, nie śpieszyć się. Jeśli za szybko się palą, zmniejszyć ogień. Powolne smażenie pozwala pączkom lepiej się napuszyć.
  • Od jakości produktów składowych zależy jakość pączków.
  • Masło klarowane nie pali się, a jego dodatek daje przyjemny aromat i delikatną skórkę.
  • Wok pozwala na użycie mniejszej ilości tłuszczu i jest wygodny w użyciu.
  • Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe i świeże. Dzień po smakują jak wielkanocna baba.
  • Jeśli nie jest się pewnym, czy wystarczy smażenia, najlepiej wyciągnąć jednego pączka i od razu przekroić. Jeśli jest wyrośnięty, bez zakalca, smażenia wystarczy.

Chałwa słonecznikowa - pomysł własny

francuz95

Jestem strasznym chałwożercą! Najbardziej lubię, ostatnio brakującą mi chałwę rosyjską (lub ukraińską) słonecznikową. Tak więc poszperałem na YT i innych stronkach i wypadkową jest ten przepis. Jeśli uda się coś poprawić, to przepis zaktualizuję, ale ten deser jest fantastyczny! Nie dodaję już oleju roślinnego, więc jest lżejszy od kupnej wersji, nie zawiera emulgatorów takich jak mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, E476, E472 i innych świństw, w dodatku rakotwórczych. Nie ma tu także ekstraktu z korzenia mydlenicy, który nie każdemu odpowiada. Masa, nim stężeje nadaje się także świetnie do przekładania wafli.    

Składniki:

  • 250g słonecznika łuskanego
  • szczypta soli
  • 4 duże łyżki mąki jasnej (ok. typ 500)
  • 300ml wody
  • 360g cukru
  • wanilia

Chałwa słonecznikowa

  1. Słonecznik uprażyć na suchej patelni ze szczyptą soli, do rumianego koloru.
  2. Słonecznik wystudzić i zmielić w mikserze / malakserze. [Ja lubię lekką teksturę, więc nie mielę do całkowitej mączki.] 
  3. Wodę z cukrem zagotować, gotować aż do momentu, gdy syrop będzie ciągnął się z łyżki nitką.
  4. W międzyczasie uprażyć lekko mąkę, do momentu aż zacznie stawać się rumiana, wtedy od razu przerzucić do zmielonego słonecznika.
  5. Dodać wanilię i całość, wraz z gorącym syropem wymieszać.
  6. Wystudzić i delektować się. Bardziej twarda stanie się po schłodzeniu w lodówce.

Tipp! Nie wyrzucaj zużytych lasek wanilii. Można zmielić resztki, np. z cukru waniliowego wraz z dwoma łyżkami słonecznika. Mieląc trochę dłużej, laska zmieni się w drobinki i nada wspaniałego smaku! Nie zawsze trzeba używać tylko ziarenek z laski.

Chałwa słonecznikowa

Chałwa słonecznikowa

Kruche ciasto z pianką, rabarbarem, truskawkami i kruszonką.

francuz95

Baaardzo dawno nie miałem możliwości prowadzić bloga. Ale skoro jest już po maturze, czas zaktualizować przepisy, których sporo się nagromadziło. Zacznę od wspaniałego przepisu na lato. Znalazłem podobną piankę w innym przepisie i skomponowałem całość. Ciasto jest delikatne, lekkie, pachnie masłem, ale i orzeźwia dzięki rabarbarowi i truskawkom. Sama pianka to idealne ptasie mleczko, tyle, że mniej w nim chemii. Mimo złożonego składu jest dość łatwe i zaskakująco smaczne.

Składniki na blachę ok. 32cm x 39cm  

Ciasto:

  • 6 żółtek [ew. 8 jeśli nie mamy pozostałych 2 białek do pianki, wtedy dodać też 2 łyżki mąki i jedną cukru.]
  • 400g masła (najlepiej, jeśli nie jest całkiem twarde, wystarczy 1h na blacie poza lodówką, wtedy szybciej łączy się z pozostałymi składnikami)
  • 600g mąki 
  • 200g cukru kryształu drobnego
  • szczypta soli

Pianka:

  • 8 białek
  • 250g cukru drobnego 
  • 3 budynie na 500ml mleka jasne (śmietankowe lub waniliowe)
  • 150ml oleju (o niezbyt wyrazistym smaku, może być rafinowany, np. słonecznikowy)
  • łyżka domowego cukru waniliowego
  • szczypta soli

Do obłożenia: 

  • truskawki
  • rabarbar 
  • łyżka cukru

Kruche ciasto z pianką, rabarbarem, truskawkami i kruszonką.

Spód:

  1. Wszystkie składniki ciasta wrzucić do miski i zagnieść kruche ciasto.
  2. Ciasto podzielić na części 1/3 i 2/3. 
  3. Blachę wysmarować lekko masłem.
  4. Rozłożyć większą część ciasta, mniejszą schować do lodówki. 
  5. Widelcem dobrze ponakłuwać spód na blasze i wstawić na co najmniej 1h do lodówki. 
  6. Spód piec w 180°C na środkowej półce piekarnika przez około. 20 - 25min. 
  7. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. 

Pianka:

  1. Białka ubić z szczyptą soli na sztywno.
  2. Po ubiciu, cały czas miksując powoli wsypywać cukry.
  3. Następnie, nadal miksując dodawać pojedynczo proszki budyniowe. 
  4. Na koniec powoli wlewać olej.
  5. Gdy masa będzie gładka, można wyłączyć mikser. 
  6. Piankę rozłożyć na wystudzonym spodzie. 

Wykończenie:

  1. Rabarbar umyć i obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki i wymieszać z cukrem w misce.
  2. Rabarbar pozostawić na chwilę, by puścił sok.
  3. Truskawki umyć i pozbawić szypułek, pokroić na połówki i ćwiartki, zależnie od wielkości.
  4. Teraz wykonać piankę i na niej ułożyć rabarbar i truskawki, lekko wpić do środka.
  5.  Na całość zetrzeć pozostałe, zimne ciasto. 
  6. Całość piec na środkowej półce piekarnika w 160°C z termoobiegiem przez 35 - 40min.
  7. Wyjąć, wystudzić i można jeść;)

Kruche ciasto z pianką, rabarbarem, truskawkami i kruszonką.

Kruche ciasto z pianką, rabarbarem, truskawkami i kruszonką.

Kruche ciasto z pianką, rabarbarem, truskawkami i kruszonką.

Makowiec na spodzie drożdżowym z posypką

francuz95

Wyśmienity!!! Uwielbiamy z siostrą mak pod każdą postacią, a ten makowiec to genialna synteza smaków. Warto poświęcić czas na własną masę makową, ta ze sklepu to tylko marna namiastka. Co tu wiele pisać, pycha i to o każdej porze roku, mój wykonany został w sierpniu;) Oczywiście przepis na duuużą porcję.

Składniki na blachę ok. 32cm x 39cm

  • Ciasto:
    • 500g mąki
    • 30g drożdży
    • 250ml mleka
    • 100g cukru
    • 100g masła
    • pół łyżeczki soli
  • Posypka:
    • 500g mąki
    • 200g cukru kryształu drobnego
    • 200g masła
    • 2 żółtka
    • szczypta soli
  • Masa makowa:
    • 500g maku suchego zmielonego w specjalnej maszynce lub w piekarni / cukierni (po znajomości) - dobrze zmielony jest tłusty i tworzy bryłki
    • 1l mleka
    • 2 łyżki wody
    • 150g cukru
    • 2 duże łyżki miodu
    • 150g mielonych migdałów i orzechów
    • 150g pokrojonych bakalii (morele, śliwki, żurawina, jagody goi, rodzynki, wiśnie)
    • 50g bułki tartej
    • 50g wiórków kokosowych
    • szczypta soli
    • ziarenka z laski wanilii
    • ew. skórka pomarańczowa

Makowiec na spodzie drożdżowym z posypką

  1. Masa makowa:
    1. Do garnka wlać wodę, potem mleko i zagotować.
    2. Do mleka wsypać zmielony, suchy mak.
    3. Co jakiś czas mieszając prażyć na małym ogniu 15min.
    4. Dodać cukier i miód, potem resztę składników i wymieszać.
    5. Odstawić do wystudzenia.  
  2. Ciasto:
    1. Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek.
    2. Do dołka wkruszyć drożdże i zasypać cukrem.
    3. Do dołka wlać letnie mleko i wymieszać drożdże z cukrem.
    4. Posypać rozczyn mąką z brzegów i zostawić na 15min do wyrośnięcia.
    5. Rozczyn wymieszać, dodać stopione i wystudzone masło oraz sól.
    6. Wyrabiać ciasto ok. 10min.
    7. Przykryć ciasto folią, potem ściereczką i odstawić na 1h do wyrastania.
    8. Po wyrośnięciu wyrobić jeszcze raz i rozłożyć na blasze wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Posypka:
    1. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść jak kruche ciasto.
    2. Odstawić do lodówki do schłodzenia. (lub od razu kłaść na ciasto).
  4. Wykończenie:
    1. Na rozłożone ciasto równo rozprowadzić masę makową.
    2. Z posypki utworzyć wałeczki i kroić plasterki jak u mnie lub zetrzeć posypkę na wierzch.
    3. Piec 50min - 1h w 170ºC na poziomie środkowym piekarnika.

Makowiec na spodzie drożdżowym z posypką

Szachownice (mamine)

francuz95

Wracasz do domu, a tu czeka już blaszka cieplutkich, kruchych ciasteczek. Są banalnie proste i tanie. Moja wersja różni się od oryginału tym, że wykorzystuję 50/50 mąkę pszenną typ 550 i orkiszową razową drobno mieloną. Nadaje bardzo fajnego, lekko orzechowego smaku. Mniam;)

Składniki:

  • 750g mąki typ 550 luksusowej (400g typ 550 i 350g orkiszowej drobny przemiał)
  • 350g cukru drobnego
  • 350g masła
  • 4żółtka
  • 1 (2) łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka soli
  • (5 łyżek wody, jeśli chcemy by były bardziej chrupkie)
  • 2 łyżki kakao i 2 łyżki wody

Szachownice (mamine)

  1. Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść dokładnie kruche ciasto.
  2. Podzielić na połowy.
  3. Do 1/2 dodać kakao i wodę, zagnieść ponownie.
  4. Z ciasta formować podobne wielkością wałeczki, ułożyć biały + czarny, a na nich czarny + biały, lekko docisnąć.
  5. Kroić powstałe kratki na plasterki, a te spłaszczyć lekko przez klaśnięcie.
  6. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 25-30min w 170ºC na poziomie środkowym.

Szachownice (mamine)

Szachownice (mamine)

Szachownice (mamine)

Mój sernik po raz pierwszy

francuz95

Dużo przepisów się nazbierało, pora zacząć je uporządkowywać. Teraz pora na sernik. Skoro znam mnóstwo przepisów, postanowiłem stworzyć mój własny. Kremowy, delikatny, najlepszy schłodzony. No i najlepsza jest w nim polewa. Wariant I na szybko, wariant II na pewno jest lepszy, choć bardziej pracochłonny.

Składniki na blaszkę ok. 24cm x 34cm

  • 6 jaj
  • 1400g twarogu półtłustego przeciśniętego min. 3 razy przez praskę do kartofli
  • 300g cukru drobnego
  • ziarenka z laski wanilii
  • 50g skrobi ziemniaczanej
  • skórka otarta z 1 cytryny, umytej i sparzonej 
  • 250ml śmietany 36%
  • szczypta soli
  • Polewa:
    • 330g śmietany kwaśnej 18%
    • 2 łyżki cukru pudru
  • Ciasto:
    • Wariant I:
      • 300g herbatników petit beurre
      • 150g masła stopionego
        • Zmielić herbatniki w blenderze na piach.
        • Wymieszać z masłem i wykleić wysmarowaną masłem blaszkę, dobrze upychając masę łyżką.
        • Spód włożyć do lodówki na 30min.
    • Wariant II:
      • 300g mąki
      • 200g masła
      • 100g cukru drobnego
      • szczypta soli
        • Zagnieść składniki na kruche ciasto i wyłożyć nim wysmarowaną masłem blaszkę.
        • Spód włożyć do lodówki na 30min.

Mój sernik po raz pierwszy

  1. Żółtka jaj ubić z cukrem do białości.
  2. Wlać do twarogu, dodać wanilię i skórkę cytrynową, zmiksować.
  3. Dodać skrobię i zmiksować.
  4. Wlać śmietanę 36% i zmiksować.
  5. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.
  6. Dodać białka do masy serowej.
  7. Za pomocą drewnianej łyżki wmieszać białka do masy serowej ruchem w kształcie ósemki.
  8. Masę rozłożyć na spodzie.
  9. Wstawić do piekarnika na najniższy poziom na 50 min. do 160ºC.
  10. Składniki polewy wymieszać i wylać na wierzch sernika.
  11. Piec kolejne 20min.
  12. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia, a następnie wstawić na kilka godzin (najlepiej całą noc) do lodówki.

Mój sernik po raz pierwszy

Ciasteczka waniliowe z dżemem z czarnej porzeczki

francuz95

Klasyk maminych wypieków - wyśmienite, proste ciasteczka - genialna kompozycja słodkich, kruchych ciasteczek i kwaskowatego dżemu. Całość bezsprzecznie kojarzę z latami dzieciństwa.

Składniki:

  • 200g masła
  • 50g cukru drobnego lub pudru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 300g mąki (najlepiej krupczatki lub luksusowej)
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki

Ciasteczka waniliowe z dżemem z czarnej porzeczki

  1. Z wszystkich składników zagnieść kruche ciasto.
  2. Wykrawać małe, okrągłe placuszki parami.
  3. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 200ºC bez termoobiegu przez 15min.
  4. Po wystudzeniu sklejać pary dżemem.

Ciasteczka waniliowe z dżemem z czarnej porzeczki

Chleb żytni pełnoziarnisty 100% na zakwasie

francuz95

Bardzo dużo czasu poświęcam na wybór najlepszych produktów spożywczych, gdyż borykam się z jelitem nadwrażliwym. Stąd też wziął się pomysł, by rozpocząć własny wypiek chleba. Nie łudzę się już, obecnie bardzo trudno znaleźć dobry chleb, bez E, E, E - polepszaczy, emulgatorów, konserwantów, spulchniaczy chemicznych, barwników itd. Dobry chleb może być nawet lekarstwem, co potwierdzają liczne badania. Np. naturalne drożdże zawierają bogactwo witamin grupy B, naturalny zakwas sprzyja regeneracji flory jelitowej, błonnik z mąki z pełnego przemiału poprawia perystaltykę. A jeżeli chodzi o trwałość: chleb może leżeć bez końca w chlebaku i nic się nie dzieje - dobry chleb wysycha, a nie pleśnieje! Naprawdę warto spróbować, a w dodatku wiele zaoszczędzić na każdym bochenku.

Składniki:

  • 1200g mąki żytniej typ. 2000
  • 3 łyżeczki soli
  • co najmniej litr wody
  • 200 - 300g zakwasu - zależnie od tego, jaki smak najbardziej nam odpowiada
  • ok 150 - 200g ziaren (słonecznik, dynia itp)
  • ok 50g siemienia lnianego (sezamu)
  • odrobina białej mąki (np. żytniej typ. 720)
  • odrobina oliwy z oliwek / oleju
  • ew. do wysypania foremki otręby / płatki owsiane

Chleb żytni pełnoziarnisty 100% na zakwasie

  1. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, zakwas, ziarna, litr wody i wymieszać.
  2. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, dolać wody. Powinno nie być płynne, ani nie zbyt suche. Najlepsze jest miękkie, elastyczne.
  3. Wyrabiać ciasto, aż samo będzie odklejać się od ścianek.
  4. Foremki keksowe wysmarować dokładnie tłuszczem, ew. wysypać otrębami.
  5. Ciasto podzielić na mniejsze porcje i wyrobić lekko na stolnicy wysypanej białą mąką.
  6. Utworzyć bochenki i włożyć do foremek [max 2/3 wysokości].
  7. Wierzchy znów posmarować lekko olejem.
  8. Foremki owinąć folią spożywczą lub przykryć ściereczką i odstawić na całą noc do wyrastania. Zakwas zawiera naturalnie wytworzone drożdże i wystarczy, chleb wypełni całe foremki, potrzeba tylko czasu.
  9. Rano rozgrzać piekarnik do 250ºC, najlepiej z kamieniem do wypieku.
  10. Chleb włożyć na najniższy poziom i piec 5min, następnie obniżyć temperaturę do 170ºC i piec jeszcze godzinę. (jeśli wolimy, można piec dłużej, zależnie od wielkości foremki)
  11. Wyjąć z piekarnika.
  12. Wyrzucić chleb z foremek na kratkę do wystudzenia. Dobrze wypieczony chleb daje głuchy dźwięk podczas pukania w boki. 
  13. Po wystudzeniu konsumować:)

Chleb żytni pełnoziarnisty 100% na zakwasie

Chleb żytni pełnoziarnisty 100% na zakwasie

Szwdzkie ślimaczki cynamonowe

francuz95

Ostatnio przybywa u nas kawiarni oferujących te wyśmienite drożdżówki, ale zapewniam, że każdy, kto choć raz sam je wykona nie sięgnie już więcej po gotowce. Przepis jest wyjątkowo prosty, a efekt zaskakująco smaczny. Drożdżówki są soczyste i miękkie dzięki krótkiemu pieczeniu. Zawsze czegoś mi w nich brakowało, aż odkryłem mały dodatek kardamonu, który uszlachetnia całość. I ten aromat cynamonu w całym domu...

Składniki:

  • 80g masła
  • 250ml mleka
  • 30g drożdży świeżych
  • 75g cukru
  • łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 500g mąki pszennej typ. 550
  • nadzienie:
    • 50g miękkiego masła
    • 60g cukru drobnego
    • łyżeczka (spora) cynamonu
  • 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem 

Szwdzkie ślimaczki cynamonowe

  1. Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek pośrodku.
  2. Wkruszyć drożdże do dołka i zasypać cukrem oraz zalać mlekiem.
  3. Lekko wymieszać drożdże z mlekiem i przykryć.
  4. Odstawić na 15min, aż ruszą.
  5. Dodać sól, kardamon, wymieszać rozczyn z mąką. 
  6. Dolać roztopione i przestudzone masło i wyrobić gładkie ciasto (ok. 10min).
  7. Przykryć ciasto i odstawić na 30-40min do wyrośnięcia.
  8. Ciasto ponownie wyrobić na stolnicy i podzielić na 2 części.
  9. Każdą cienko rozwałkować na prostokąt [ok. 60cm x 40cm], posmarować miękkim masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
  10. Zawinąć w rulon i kroić kilkucentymetrowe ślimaczki.
  11. Gotowe plasterki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  12. Posmarować roztrzepanym jajkiem i pozostawić na 30min do wyrośnięcia.
  13. Piec na poziomie 2 licząc od dołu przez 8min w 250ºC.
  14. Po wystudzeniu polukrować.

Szwdzkie ślimaczki cynamonowe

Pascha Wielkanocna

francuz95

Mimo, że Wielkanoc dawno już za nami postanowiłem przygotować ten specjał i podzielić się przepisem. Pascha to nic innego jak kremowy sernik na zimno, z tą jedną, diametralną różnicą, że aby zagęścić masę nie dodaje się żelatyny, a jedynie pozostawia do odsączenia, ponieważ po zagotowaniu i pozostawieniu na cedzaku wydziela się nadmierna serwatka i powstaje zwarty sernik. Przepis jest bardzo prosty i lekko przeze mnie zmodyfikowany. Naprawdę polecam wszystkim sernikożercą, bo jest to wyśmienita odmiana na ciepłe dni. Pascha jest dość słodka, można nawet udekorować ją gorzką czekoladą lub polewą dla przełamania smaku.

Składniki:

  • 1,5kg twarogu tłustego
  • 150g posiekanych orzechów włoskich i migdałów, proporcje dowolne
  • 250g masła
  • 250g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 5 żółtek
  • 300ml śmietany 36% tł.
  • 200g pokrojonych suszonych owoców (u mnie morele, figi, rodzynki, wiśnie)
  • 1 cytryna i 1 pomarańcza dokładnie umyte mydłem i sparzone wrzątkiem 
  • gaza [normalna z apteczki]

Pascha Wielkanocna

  1. Miękkie masło i cukier utrzeć na puszysto.
  2. Dodawać pojedynczo żółtka.
  3. Następnie po trochu dodawać twaróg.
  4. Dodać ziarenka z wanilii i otrzeć skórkę z cytrusów.
  5. Garnek postawić na piecu na średnim ogniu, dolać śmietankę i wymieszać drewnianą łyżką.
  6. Całość zagotować na małym ogniu, delikatnie mieszając (musi puszczać pęcherze jak zagotowany budyń).
  7. Zdjąć garnek z ognia i dodać owoce oraz orzechy.
  8. Całość dobrze wymieszać.
  9. Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy, wystającej z nadmiarem na zewnątrz.
  10. Cedzak postawić np. na garnku, aby ten zbierał spływającą wodę.
  11. Na gazę wylać masę twarogową.
  12. Całość pozostawić do wystudzenia w temp. pokojowej, potem zakryć nadmiarem gazy i docisnąć np. kładąc na górę talerz.
  13. Wstawić paschę do lodówki na min. 12h.
  14. Po tym czasie odpakować górę z gazy i wywrócić cedzak na talerz, aby otrzymać gotową paschę.

Ciasteczka z płatków owsianych

francuz95

Uwielbiam ciasteczka owsiane, a te są wyjątkowe. Bardzo lekkie i puszyste. Również dodatek słonecznika bardzo poprawia smak. Uwaga, mocno rosną w piekarniku. Przepis prosty i bardzo szybki.

Składniki:

  • 100g płatków owsianych (nie ekspresowych)
  • 200g mąki
  • 160g cukru
  • 100g masła (miękkiego)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 duże łyżki jogurtu naturalnego
  • 30g słonecznika

Ciasteczka z płatków owsianych

  1. Utrzeć masło, cukier i jajka.
  2. Dodać jogurt i zmiksować.
  3. Przesiać mąkę z sodą i dodać płatki oraz słonecznik.
  4. Dobrze zmiksować całość.
  5. Ciasto przełożyć do woreczka, odciąć rożek i wyciskać ciasteczka (i tak rozpłyną się podczas pieczenia). Ciasto nakładać w sporych ostępach.
  6. Piec na poziomie 3 w 160ºC z termoobiegiem przez 25min.

Ciasteczka z płatków owsianych

Keks francuski

francuz95

Mamy okres zimowy, więc jest to optymalna pora na keks. Ten pochodzi ze starej książki, która nigdy mnie nie zawodzi. Ciasto jest lekkie, puszyste i bardzo smaczne. No i pełne bakalii.

Składniki na dwie keksówki (normalną 35cm i małą)

  • 500g mąki pszennej
  • 300g cukru
  • szczypta soli
  • 250g masła
  • 7żołtek i 3 całe jajka
  • 10g amoniaku
  • 2 łyżki mleka
  • 100g skórki pomarańczowej i cykaty kandyzowanej
  • 100g rodzynek
  • 100g pokrojonych w paseczki suszonych moreli
  • 100g suszonej żurawiny
  • kilka kropli olejku arakowego
  • ew. 30g papai kandyzowanej
  • płatki migdałowe

Keks francuski

  1. Jajka i żółtka ubić z cukrem i solą na biało.
  2. Następnie cały czas miksując dolewać stopione i przestudzone masło.
  3. Następnie dodać przesianą mąkę i zmiksować.
  4. Wrzucić bakalie, dodać arak i wlać amoniak rozpuszczony w mleku.
  5. Keksówki wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Ciasto włożyć do form do 1/2 wysokości.
  7. Górę ciasta posypać migdałami (można też zamiast tego posypać papier przed włożeniem ciasta).
  8. Całą formę owinąć papierem, aby ciasto się nie spiekło.
  9. Piec w 160ºC na najniższym poziomie piekarnika z termoobiegiem 1h - 1h 10min (sprawdzić patyczkiem).

Keks francuski

Mój kołoc z posypką

francuz95

Postanowiłem wykonać kołoc z posypką, ale odrobinę inaczej niż w tradycyjnym przepisie. Posypka jest delikatna i miękka, ciasto puszyste i słodziutkie, ale równie długo utrzymuje świeżość i wilgoć dzięki żółtkom. Warto spróbować jako alternatywy.

Składniki na blachę ok. 32cm x 39cm

  • Ciasto:
    • 600g mąki
    • 200g cukru 
    • 50g drożdży
    • szklanka mleka
    • 100g stopionego masła
    • pół łyżeczki soli 
    • 4 żółtka
    • łyżka jogurtu naturalnego
  • Posypka:
    • 300g masła
    • 450g mąki
    • 150g cukru drobnego 
    • 2 żółtka
    • szczypta soli
    • 2 łyżki kakao
  • Trochę wody wymieszanej z cukrem.

Mój kołoc z posypką

  1. Mąkę wsypać do miski i zrobić dołek.
  2. Wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać mlekiem.
  3. Lekko przemieszać i odstawić na 15min do podrośnięcia.
  4. Wymieszać, dodać żółtka, jogurt i na koniec wgnieść stopione masło.
  5. Wyrobić ok. 10min na gładkie ciasto, przykryć i odstawić na 1h do wyrośnięcia.
    1. W międzyczasie zagnieść wszystkie składniki posypki.
    2. Podzielić na 2 części.
    3. Do jednej wgnieść kakao.
    4. Schłodzić.
  6. Ciasto wyrobić lekko i rozłożyć na blasze wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Ciasto posmarować wodą z cukrem.
  8. Rwać szczypty posypki i układać na cieście.
  9. Piec 1h w 160ºC na poziomie środkowym.
  10. Po upieczeniu wyjąć do wystudzenia.
  11. Ew. posypać cukrem pudrem dla dekoracji.

Mój kołoc z posypką

Makówki

francuz95

Już od dość dawna nie aktualizowałem bloga. I choć ostatki już za nami, to muszę opublikować ten przepis, który zagościł u mnie w ramach tłustego czwartku. Jeszcze nigdy nie jadłem tak dobrych makówek. Są zupełnie inne niż te tradycyjnie przygotowywane przez moją rodzinę na wigilijną wieczerzę. A skoro są pyszne, to kto powiedział, że można konsumować je tylko raz rocznie?

Składniki:

  • 300g suchego maku niebieskiego (ja zaszalałem i zmieszałem 200g niebieskiego i 100g białego, ale smak pozostał bez zmian)
  • 2 - 3l mleka
  • cukier kryształ
  • łyżka miodu
  • 400g bułek pszennych lub najlepiej wek [dobrze, gdy nie jest świeży - najlepiej z dnia poprzedniego]
  • bakalie dowolnie:
    • rodzynki
    • suszone morele
    • suszone śliwki
    • suszone daktyle
    • suszone figi
  • orzechy dowolnie:
    • włoskie
    • laskowe
    • migdały słodkie
    • parę sztuk migdałów gorzkich
  • kokos do posypania
  • 40ml rumu
  • ziarenka z laski wanilii
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • łyżka masła

Makówki

  1. Mak zmielić w przeznaczonej do tego maszynce na sucho (ma być roztarty - po dobrym zmieleniu tworzy bryłki zlepione tłuszczem).
  2. Migdały i orzechy laskowe zalać wrzątkiem i pozostawić na 15min, a następnie obrać z łupinek.
  3. Orzechy wraz z migdałami posiekać lub grubo zmielić w malakserze.
  4. Wszystkie bakalie pokroić w kostkę lub paski.
  5. Bułki lub wek pokroić w średnią kostkę.
  6. W garnku zagotować parę łyżek wody.
  7. Do wody wlać mleko (na początek 1,5l) i zagotować.
  8. Do mleka wsypać mak i gotować na małym ogniu delikatnie mieszając przez ok 25min. Jeżeli masa staje się za gęsta, należy dolać mleka. Całość ma być jak nie za gęsta papka.
  9. Następnie należy wrzucić bakalie, dodać cukier, miód, wanilię, rum, skórkę pomarańczową, masło i gotować kolejne 5min.
  10. Jeśli bakalie wpiją wodę, należy znów dolać mleka. Bułki też pochłoną trochę płynu.
  11. Masę wlać do pokrojonych w kostkę bułek i wymieszać.
  12. Powierzchnię wyrównać i posypać kokosem.
  13. Ostawić najlepiej na całą noc do chłodnego miejsca do wystudzenia i "przegryzienia".

 Makówki

Pączki pieczone - drożdżowe bułeczki z marmoladą

francuz95

To już propozycja mogąca śmiało konkurować z tłustymi pączkami - wyśmienite, puszyste, słodkie bułeczki, o niebo łatwiej strawne i zdrowsze. Przygotowuje się je szybko i bez smrodu tłuszczu w domu. A w smaku są wyśmienite. Znikają w mig.

Składniki:

  • 800g mąki
  • 200g cukru
  • 100g masła
  • 1 jajko i 2 żółtka
  • 400ml mleka
  • 40g świeżych drożdży
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • duża szczypta soli
  • ok. 600g marmolady
  • biały lub ciemny ganache

 Pączki pieczone - drożdżowe bułeczki z marmoladą

  1. Mąkę wsypać do miski i dodać sól.
  2. Zrobić dołek i wkruszyć drożdże.
  3. Drożdże zasypać cukrem i zalać letnim mlekiem.
  4. Wymieszać drożdże z cukrem, odrobiną mąki (nie całą) i mlekiem.
  5. Rozczyn pozostawić do podrośnięcia ok 15min.
  6. Następnie całość przemieszać, dodać jogurt i stopione, letnie masło.
  7. Całość wyrabiać min. 10min, aż powstanie ładne ciasto.
  8. Ciasto przykryć folią spożywczą lub oprószyć mąką i przykryć ściereczką.
  9. Pozostawić na 1h do wyrośnięcia. 
  10. Następnie znów zagnieść, rozwałkować w miarę grubo i szklanką lub kubkiem wycinać koła.
  11. Po środku każdego koła nałożyć odrobinę marmolady (można przez woreczek śniadaniowy z odciętym rogiem).
  12. Każdy krążek naciągać z boków, aby okryć nadzienie, zlepić ciasto nad nadzieniem, aby powstały kuleczki.
  13. Gotowe bułeczki pozostawić do wyrośnięcia na ok 30min.
  14. Piec na środkowym poziomie piekarnika w 150ºC z termoobiegiem i małym garnuszkiem wody pod blachą przez 20min.
  15. Po wystudzeniu pomalować białym lub ciemnym ganache.

Pączki pieczone - drożdżowe bułeczki z marmoladą

Ciastka na twarożku z marmoladą

francuz95

Tanie, szybkie i smaczne. Ciasteczka najlepiej smakują świeże. Dzięki dodatkowi twarogu mają dość ciekawą nutę smaku. Co ciekawe po upieczeniu wydają się być jak z ciasta francuskiego. Polecam wypróbować.

Składniki:

  • 500g twarogu przeciśniętego minimum 3 razy przez praskę do kartofli
  • 500g mąki
  • 250g masła
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • ok. 500g marmolady

Ciasteczka na twarożku z marmoladą

  1. Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto.
  2. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 1h.
  3. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać kwadraty. W razie potrzeby lekko podsypać mąką.
  4. Na każdym położyć trochę marmolady.
  5. Ciastka składać jak koperty lub tylko zlepiać dwa naprzeciwległe rogi.
  6. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piec na złoty kolor na poziomie 3 w 200ºC z termoobiegiem przez 10-15min.

Ciasteczka na twarożku z marmoladą

Ciasteczka na twarożku z marmoladą

Ciasteczka na twarożku z marmoladą

Placek owocowy "na co dzień"

francuz95

Bardzo proste ciasto kruche, choć zupełnie inne. Jest delikatniejsze niż zwykłe ciasto kruche, świetnie się przechowuje, a dzięki mojej modyfikacji owoców nie ma najmniejszego problemu z rozpływającym się z nich sokiem, który rozmacza ciasto. Każdy z nas zna chyba wkłady owocowe, które stosowane są w cukierniach. Ich tajemnica to odpowiednie zagęszczenie do konsystencji żelu. W tym przepisie wykorzystuję swoją metodę.

Składniki na blachę ok. 39cm x 32cm

  • 500g mąki
  • 150g cukru drobnego lub pudru
  • 100g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • pół szklanki śmietany 18%
  • paczka proszku do pieczenia na 0,5kg mąki (16g)
  • owoce:
    • 500g owoców (u mnie jagody i wiśnie - mogą być mrożone)
    • skórka pomarańczowa
    • 2 kopiaste łyżki cukru
    • 1 kopiasta łyżka skrobi ziemniaczanej
    • pół szklanki wody
  • kruszonka:
    • 100g miękkiego masła
    • 50g cukru drobnego
    • 150g mąki

Placek owocowy "na co dzień"

  1. Masło z cukrem, jaja i mleko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia zagnieść jak kruche ciasto.
  2. Wstawić do lodówki na pół godziny.
  3. W międzyczasie wykonać nadzienie z owoców:
      1. Owoce wrzucić do garnka i ogrzewać aż puszczą sok.
      2. Dodać cukier i skórkę pomarańczową.
      3. Wtedy zagotować je i wlać skrobię rozpuszczoną dokładnie w wodzie.
      4. Chwilę pogotować aż zgęstnieje.
      5. Odstawić do przestudzenia.
  4. Ciasto rozłożyć na blasze wysmarowanej dokładnie masłem.
  5. Piec na poziomie 3 w 160ºC z termoobiegiem przez 20min.
  6. W międzyczasie zagnieść składniki kruszonki.
  7. Wyjąć ciasto i rozsmarować farsz.
  8. Na wierzchu rozłożyć kruszonkę.
  9. Piec kolejne 20min.

Placek owocowy "na co dzień"

Placek owocowy "na co dzień"

Cytrynowy sernik ze śmietaną na kruchym spodzie

francuz95

Bardzo smaczny serniczek. Dzięki dodatkowi śmietany i trzykrotnemu przeciśnięciu twarogu jest tak niesamowicie kremowy, jak na twarogu "z wiaderka", ale różnica tkwi w smaku. Nie ma w nim kwaśnej serwatki dodawanej do kremowej masy z marketu. Cytryny do sernika muszą pachnieć już w dniu zakupu (najlepiej samemu powąchać), wtedy mam pewność, że nadadzą silny aromat w serniku.

Składniki na dużą blachę ok. 32cm x 39cm

  • ciasto kruche na spód
    • 350g mąki
    • 120g cukru drobnego
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 150g masła
    • 1 jajko
    • szczypta soli
  • masa serowa
    • 1kg twarogu 3 krotnie przeciśniętego przez praskę do kartofli
    • 250g cukru pudru
    • 2 budynie śmietankowe
    • 10 jaj - rozdzielonych na białka i żółtka
    • szczypta soli
    • 500ml śmietany kremówki 30% (lub 36%)
    • skórka otarta z 2 cytryn
      • Cytryny należy najpierw umyć, najlepiej szarym mydłem lub innym.
      • Potem sparzyć wrzątkiem.
      • Osuszyć i zetrzeć do masy serowej.

Cytrynowy sernik ze śmietaną na kruchym spodzie

  1. Wszystkie składniki ciasta kruchego zagnieść i włożyć do lodówki.
  2. Żółtka z cukrem utrzeć do białości.
  3. Wlać do przeciśniętego twarogu i zmiksować.
  4. Do masy dodać skórkę z cytryn i budynie w proszku.
  5. Znów zmiksować.
  6. Białka ubić z szczyptą soli na sztywno.
  7. Do masy serowej wlać śmietanę i zmiksować.
  8. Dodać do masy serowej białka i bardzo delikatnie wmieszć, wykonując ruch w kształcie "8" za pomocą np. drewnianej łyżki (dużej).
  9. Ciasto wyjąć z lodówki, lekko zagnieść i rozłożyć na blasze wysmarowanej masłem.
  10. Na cieście rozłożyć masę serową.
  11. Piec w na poziomie 2 licząc od dołu w 160ºC przez 1h.
  12. Po upieczeniu lekko uchylić piekarnik, aby powoli tracił ciepło.
  13. Sernik wyjąć ok. 0,5h po upieczeniu.
  14. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
  15. Po wystudzeniu włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Cytrynowy sernik ze śmietaną na kruchym spodzie

Anyżki

francuz95

Nie ukrywam, anyżki były, są i będą jednym z moich ulubionych łakoci. Od dziecka kupowałem je od czasu do czasu. Myślałem, że ze względu na charakterystyczny kształt są trudne w wykonaniu. Ostatnio zakupiłem anyż i w końcu stwierdziłem, że spróbuję. Przepis zaczerpnąłem z niemieckiej strony. Jest banalnie prosty, a efekt jak przy zakupionych ciasteczkach. Jedyna różnica to znacząco lepszy smak dzięki świeżo mielonemu anyżowi. A sekret kształtu tkwi w czasie odpoczynku ciasteczek przed pieczeniem. Wtedy część ciasta zasycha i tworzy się czapeczka, a przy pieczeniu charakterystyczna podstawa.

Składniki:  

  • 200g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 200g mąki
  • 2 łyżeczki anyżu (lub 2 małe świeżo zmielone gwiazdki wraz z ziarenkami)
  • szczypta proszku do pieczenia (na szpicy noża)

Anyżki

  1. Cukier puder z jajkami ubijać na maksymalnych obrotach miksera przez 2min.
  2. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia w 2 porcjach, dalej na wysokich obrotach.
  3. Na koniec wsypać anyż i znów zmiksować.
  4. Wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia po 1 łyżeczce na ciasteczko lub workiem z odciętym rogiem robić kleksy.
  5. Ciasteczka zostawić na blasze na 0,5h.
  6. Potem piec w 140°C z termoobiegiem przez 10-15min. (można po 2 blaszki na raz)

Anyżki

Anyżki

Ciasto snickers

francuz95

Bardzo dawno nic nie publikowałem. No cóż, przepisy są, ale brak mi czasu na ich zanotowanie. Dziś prezentuję wyśmienite ciasto na kruchym spodzie, z kremem budyniowym, biszkoptem i orzechami w karmelu uwieńczonymi polewą czekoladową. Niebo w gębie. Najlepiej smakuje schłodzone.

Składniki na blaszkę 40cm x 26cm

  • kruchy spód
  • biszkopt z 7 jaj
  • puszka 500g gotowej masy krówkowej (gotowanego mleka skondensowanego)
  • 200g orzechów (np. ziemnych niesolonych i włoskich)
  • polewa czekoladowa (np. czekoladowy ganche)
  • dowolny alkohol np. śliwowica ok. kieliszka
  • woda z odrobiną alkoholu do nasączania

Ciasto snickers

  1. Ciasto kruche:
    • 300g mąki
    • 80g cukru pudru
    • 1 żółtko
    • 100g masła
    • łyżka mleka
    • łyżka miodu
    • łyżeczka sody
    1. Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
    2. Piec w 180°C przez 20min.
  2. Krem budyniowy:
    • 400ml mleka
    • 1 op. budyniu jasnego
    • 3 żółtka
    • 3 kopiaste łyżki cukru pudru
    • 200g masła
    1. Zagotować 300ml mleka.
    2. W 100ml mleka rozmieszać budyń z żółtkami.
    3. Dalej wykonać budyń jak na opakowaniu i wystudzić.
    4. Miękkie masło utrzeć z cukrem.
    5. Następnie wmiksować dodając po łyżce budyń.
  3. Kruche ciasto lekko nasączyć.
  4. Na kruchym cieście rozłożyć krem budyniowy.
  5. Na kremie ułożyć biszkopt bez wierzchniej skórki.
  6. Biszkopt również nasączyć.
  7. Orzechy posiekać i wymieszać z masą krówkową i alkoholem.
  8. Masę krówkową rozłożyć na biszkopcie.
  9. Z wierzchu udekorować polewą.
  10. Ciasto dobrze schłodzić, aby lepiej się kroiło.
  11. Najlepszy gdy poleży min. 1 dzień.

Ciasto snickers

Ciasto snickers

Ciasto drożdżowe z budyniem, owocami i kruszonką

francuz95

Fantastyczny efekt, a mimo, że na pierwszy rzut oka skomplikowane, to w rzeczywistości bardzo proste ciasto. Jest delikatne dzięki budyniowi i świetnie przechowuje się nawet w czasie upałów. W sam raz na chwilę obecną - z malinami i borówkami. Kruszonka dzięki mące krupczatce i cukrowi kryształowi drobnemu jest zarazem krucha i rozpływająca się w ustach.

Składniki na blachę 39cm x 32cm z wysokim brzegiem

Ciasto:

  • 500g mąki (najlepiej typ 550 - luksusowej)
  • 100g cukru kryształu
  • 40g drożdży
  • szczypta soli
  • 200ml mleka
  • 1 całe jajko i 1 żółtko
  • 100g masła

Do obłożenia:

  • 1 op. budyniu na 500ml mleka
  • 500ml mleka
  • 200g malin
  • 300g borówek
  • 150g mąki (typ 450 - krupczatki)
  • 100g masła miękkiego
  • 50g cukru kryształu drobnego
  • szczypta soli

Ciasto drożdżowe z budyniem, owocami i kruszonką

  1. Mąkę wrzucić do miski.
  2. Dodać sól i pośrodku zrobić dołek.
  3. Do dołka wkruszyć drożdże.
  4. Drożdże zasypać cukrem i zalać mlekiem.
  5. Oprószyć lekko mąką i pozostawić na 10-15min do wyrośnięcia.
  6. Rozczyn wymieszać z mąką, dodać jajko i żółtko.
  7. Następnie wlać stopione i przestudzone masło.
  8. Ciasto wyrabiać ok. 10min.
  9. Ciasto oprószyć mąką i przykryć ściereczką.
  10. Odstawić na 1h do wyrośnięcia.
  11. W międzyczasie ugotować budyń wedle przepisu na opakowaniu (z odpowiednią ilościa cukru).
  12. Po ugotowaniu budyń odstawić do przestudzenia, mieszać co 10 min, aby nie powstał kożuch.
  13. Mąkę, cukier,sól i miękkie masło zagnieść, aż powstanie kruszonka.
  14. Ciasto lekko zagnieć i rozłożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc wyższy brzeg wokół całości.
  15. Na cieście rozłożyć budyń.
  16. Na budyniu rozłożyć owoce.
  17. Wierzch posypać kruszonką.
  18. Piec 50min-1h w 150ºC z termoobiegiem na środkowej półce piekarnika.
  19. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika.
  20. Pozostawić na 15min do przestudzenia.
  21. Potem przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Ciasto drożdżowe z budyniem, owocami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z budyniem, owocami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z budyniem, owocami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z budyniem, owocami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z budyniem, owocami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z budyniem, owocami i kruszonką

Sernik na krucho-drożdżowym spodzie z kratką

francuz95

Ciasto krucho-drożdżowe jest wyśmienite w smaku, ale w porównaniu z tradycyjnym drożdżowym o wiele prostsze w obróbce, bo nie trzeba go wyrabiać, łatwo się rozkłada w formie i nie rośnie zbytnio, przez co ciasto jest równe. Ten sernik jest pyszny, delikatny, ale nie za puszysty. Tu prezentuje zdjęcia sernika wykonanego na urodziny dziadka.

Składniki na blaszkę 40cm x 26cm:

Ciasto:

  • 250g masła
  • 500g mąki
  • 50g drożdży
  • 1 całe jajko i 1 żółtko
  • 100g cukru pudru
  • 3 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany
  • duża szczypta soli

Masa serowa:

  • 1kg twarogu półtłustego
  • 3 całe jajka i 3 żółtka
  • 180g cukru pudru
  • 1 budyń na 500ml mleka
  • łyżka mąki
  • 100g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • ziarenka z laski wanilii
  • 50g rodzynek

Sernik na krucho-drożdżowym spodzie z kratką

Ciasto:

  1. Masło posiekać na małe kawałki i wrzucić do mąki.
  2. Wkruszyć drożdże
  3. Dodać resztę składników i zagnieść kruche ciasto.
  4. Ciasto odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki na 1h.

Masa serowa:

  1. Twaróg przecisnąć praską do kartofli.
  2. Masło utrzeć z cukrem i wszystkimi żółtkami.
  3. Dodawać stopniowo twaróg i krótko miksować.
  4. Dodać budyń, mąkę, wanilię i rodzynki.
  5. Znów zmiksować.
  6. Białka ubić z szczyptą soli na sztywno.
  7. Delikatnie wmieszać białka do masy serowej.

Wykończenie:

  1. 1/2 ciasta rozłożyć na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Na cieście rozłożyć masę serową.
  3. Drugą połowę ciasta rozwałkować i wykrawać paseczki (nie za grube, bo urosną dzięki drożdżom). Nie trzeba zużyć całego ciasta. Można z nadmiaru wykonać kołoczki.
  4. Całość piec w 170ºC przez 1h na poziomie 4.
  5. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestudzenia.
  6. Po ok. 15 min delikatnie przełożyć za pomocą papieru na kratkę do wystudzenia.
  7. Sernik można polać polewą czekoladową lub lukrem.

Sernik na krucho-drożdżowym spodzie z kratką

Sernik na krucho-drożdżowym spodzie z kratką

Sernik na krucho-drożdżowym spodzie z kratką

Kołoczki z marmoladą- krucho-drożdżowe ciasteczka z marmoladą

francuz95

Jeden z klasyków na Śląsku. Ciasto jest dość podobne do margarynioków, ale ja wykorzystuję do niego masło, które daje o niebo lepszy smak i aromat, a próbowałem także na margarynie. Kiedyś zaprezentuję także drugą wersję kołoczków z masą makową oraz trzecią z powidłami.

Składniki:

  • 500g mąki
  • 50g drożdży
  • 100g cukru
  • 250g masła
  • 1 całe jajko i 1 żółtko
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego, kwaśnej śmietany lub kefiru
  • szczypta soli
  • marmolada

Kołoczki z marmoladą- krucho-drożdżowe ciasteczka z marmoladą

  1. Masło posiekać i wrzucić do mąki.
  2. Wkruszyć drożdże.
  3. Dodać resztę składników i zagnieść kruche ciasto.
  4. Ciasto odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki na 1h.
  5. Ciasto wałkować dość cienko i wykrawać kwadraty.
  6. Na środek nakładać nadzienie, ja robię to woreczkiem śniadaniowym wypełnionym marmoladą z odciętym rożkiem. 
  7. Dwa przeciwległe rogi skleić nad nadzieniem.
  8. Kołoczki piec na środkowej półce piekarnika w 170ºC ok. 15min.

Kołoczki z marmoladą- krucho-drożdżowe ciasteczka z marmoladą

Kołoczki z marmoladą- krucho-drożdżowe ciasteczka z marmoladą

Kołoczki z marmoladą- krucho-drożdżowe ciasteczka z marmoladą

Kołoczki z marmoladą- krucho-drożdżowe ciasteczka z marmoladą

Kołoczki z marmoladą- krucho-drożdżowe ciasteczka z marmoladą

A teraz kardynalne pytanie: A dlaczego akurat marmolada, a nie dżem? Zdjęcie to prezentuje efekt pięknego rozpływania się dżemu, specjalnie wykonałem taką próbę, aby przestrzec innych.

Kołoczki z dżemem - masakra

Ciasto jabłkowe

francuz95

Puszyste, lekkie, bardzo proste w wykonaniu i szybkie. Przepis z "zeszytu mamy", pochodzi od babci i ciasto chyba nie może się nie udać.

Składniki na blaszkę 24cm x 34cm

  • 250g miękkiego masła
  • 200g cukru
  • 250g mąki pszennej
  • 150g mąki kartoflanej (skrobi ziemniaczanej)
  • 1 op. proszku do pieczenia na 0,5kg mąki
  • 6 jaj
  • 0,5kg obranych jabłek pokrojonych na kawałeczki
  • 2 łyżki bułki tartej

Ciasto jabłkowe

  1. Masło utrzeć z cukrem do białości.
  2. Pojedynczo dodawać jajka cały czas miksując.
  3. Następnie partiami przesiewać i miksować mąkę wymieszaną z skrobią i proszkiem do pieczenia.
  4. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć połowę ciasta.
  5. Na cieście rozłożyć jabłka.
  6. Jabłka oprószyć bułką tartą.
  7. Na jabłkach delikatnie rozłożyć drugą część ciasta.
  8. Piec na 2 licząc od dołu poziomie piekarnika w 180ºC przez 1h.
  9. Po upieczeniu wyjąć z foremki do wystudzenia na kratkę.
  10. Wedle uznania oprószyć cukrem pudrem.

Ciasto jabłkowe

Ciasto jabłkowe

Ciasto jabłkowe

Wachauer Marillenknödel - austryjackie knedle z ciasta twarogowego z morelami

francuz95

Lato w pełni, więc trzeba korzystać z świeżutkich owoców. Knedle występują w różnych odmianach, ta opiera się akurat na cieście twarogowym. Można użyć także innych owoców, np. śliwek, truskawek. Przepis jest naprawdę godny polecenia. Knedle są idealne na obiad - są bardzo sycące. Można przygotować je wcześniej i przed ugotowaniem trzymać w lodówce.

Składniki na ok. 20 knedli

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 100g miękkiego masła
  • 150g grysiku (kaszy manny)
  • 150g mąki (dobrze sprawdza się krupczatka, ale zwykła np. luksusowa też może być)
  • 1kg twarogu półtłustego przeciśniętego przez praskę do ziemniaków
  • ziarenka z 2 lasek wanilii
  • duża szczypta soli

Nadzienie:

  • około 20 małych moreli (Ilość knedli, a więc i moreli zależy od tego, jak grubym ciastem okryje się owoce. Można użyć dużych moreli, ale na 1 knedla przypada wtedy 1/2 moreli)
  • ew. marcepan lub cukier w kostkach, jeżeli owoce są strasznie kwaśne (chyba, że lubi się bardzo słodkie)

Słodka maślana posypka:

  • 100g masła
  • cukier kryształ ok. 100g
  • bułka tarta ok. 200g
  • 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • ew. cynamon

Wachauer Marillenknödel - austryjackie knedle z ciasta twarogowego z morelami

  1. Masło lekko zmiksować.
  2. Dodać pojedynczo jajka nadal miksując.
  3. Następnie stopniowo dosypywać grysik, aby nie powstały grudki.
  4. Dodać ziarenka z lasek wanilii i szczyptę soli.
  5. Następnie dodawać naprzemiennie twaróg i mąkę.
  6. Z ciasta uformować wałek (ja robię to na papierze do pieczenia), owinąć i włożyć do lodówki na ok. 1h do wytęgnięcia.
  7. Owoce pozbawić pestek.
  8. Można włożyć cukier lub marcepan w miejsce pestki.
  9. Odcinać z ciasta mniejwięcej równe porcje, tworzyć placuszki, pośrodku położyć owoc, zawinąć boki i ulepić kulkę. [Ciasto jest lepkie, więc dobrze jest lepić knedle na stolnicy obsypanej mąką]
  10. W dużym garnku zagotować ok. 3/4 wysokości wody z szczyptą soli i 2 łyżkami cukru.
  11. Knedle wrzucać do wody.
  12. Po wypłynięciu gotować na minimalnym ogniu ok. 10min.
  13. W międzyczasie na patelni stopić masło.
  14. Dodać orzechy, cukier i bułkę tartą w takich ilościach, aby powstała sypka kruszonka.
  15. Całość prażyć na małym ogniu często mieszając, aż nabierze złocisto-brązowego koloru.
  16. Gotowe knedle wyjmować łyżką cedzakową, dobrze odsączyć (można nawet na ręczniku papierowym) i obtoczyć w panierką lub posypać nią na talerzu.
  17. Można posypać knedle odrobiną cynamonu. 

Wachauer Marillenknödel - austryjackie knedle z ciasta twarogowego z morelami

Wachauer Marillenknödel - austryjackie knedle z ciasta twarogowego z morelami

Wachauer Marillenknödel - austryjackie knedle z ciasta twarogowego z morelami

Wachauer Marillenknödel - austryjackie knedle z ciasta twarogowego z morelami

Wachauer Marillenknödel - austryjackie knedle z ciasta twarogowego z morelami

Wachauer Marillenknödel - austryjackie knedle z ciasta twarogowego z morelami

Wachauer Marillenknödel - austryjackie knedle z ciasta twarogowego z morelami

© Sprawdzona Kuchnia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci