Menu

Sprawdzona Kuchnia

Słodko, słono, mniej lub bardziej wykwintnie podane, ale zawsze smaczne.

Jabłkowe

Ciasto jabłkowe

francuz95

Puszyste, lekkie, bardzo proste w wykonaniu i szybkie. Przepis z "zeszytu mamy", pochodzi od babci i ciasto chyba nie może się nie udać. Składniki na blaszkę 24cm x 34cm 250g miękkiego masła 200g cukru 250g mąki pszennej 150g mąki kartoflanej (skrobi... więcej

Krucha kryta szarlotka

francuz95

Już niedługo sezon na jabłka. Najlepsza szarlotka z jabłkami to taka, gdzie pod cienkim ciastem kryje się aromatyczne nadzienie. Ten przepis odkryłem w starej książce kucharskiej i moim zdaniem nic dodać, nic ująć. No i jak każde ciasto z jabłkami pi... więcej

Szarlotka sypana z warstwą kakaową

francuz95

Szarlotkę lubi chyba każdy. Ale zagniatanie ciasta nie każdemu dobrze się kojarzy. Dlatego prezentuję alternatywę. Dodatek kakaa do jednej z warstw nadaje jeszcze lepszego smaku. Jabłka można także posypać odrobiną cynamonu, ale tak jak dodatek kakao... więcej

Ciemne ciasto z jabłkami, orzechami [i mandarynkami]

francuz95

Dziś prezentuję przepis otrzymany po znajomości od koleżanki mojej mamy. Moją modernizacją jest dodatek mandarynek. Nadają one ciastu ciekawą cytrusową nutę, lepszą od sztucznych aromatów. Ciasto jest pyszne, wilgotne i dobrze się przechowuje. Moim z... więcej

© Sprawdzona Kuchnia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci