Menu

Sprawdzona Kuchnia

Słodko, słono, mniej lub bardziej wykwintnie podane, ale zawsze smaczne.

Kruche ciasto z pianką, rabarbarem, truskawkami i kruszonką.

francuz95

Baaardzo dawno nie miałem możliwości prowadzić bloga. Ale skoro jest już po maturze, czas zaktualizować przepisy, których sporo się nagromadziło. Zacznę od wspaniałego przepisu na lato. Znalazłem podobną piankę w innym przepisie i skomponowałem całość. Ciasto jest delikatne, lekkie, pachnie masłem, ale i orzeźwia dzięki rabarbarowi i truskawkom. Sama pianka to idealne ptasie mleczko, tyle, że mniej w nim chemii. Mimo złożonego składu jest dość łatwe i zaskakująco smaczne.

Składniki na blachę ok. 32cm x 39cm  

Ciasto:

  • 6 żółtek [ew. 8 jeśli nie mamy pozostałych 2 białek do pianki, wtedy dodać też 2 łyżki mąki i jedną cukru.]
  • 400g masła (najlepiej, jeśli nie jest całkiem twarde, wystarczy 1h na blacie poza lodówką, wtedy szybciej łączy się z pozostałymi składnikami)
  • 600g mąki 
  • 200g cukru kryształu drobnego
  • szczypta soli

Pianka:

  • 8 białek
  • 250g cukru drobnego 
  • 3 budynie na 500ml mleka jasne (śmietankowe lub waniliowe)
  • 150ml oleju (o niezbyt wyrazistym smaku, może być rafinowany, np. słonecznikowy)
  • łyżka domowego cukru waniliowego
  • szczypta soli

Do obłożenia: 

  • truskawki
  • rabarbar 
  • łyżka cukru

Kruche ciasto z pianką, rabarbarem, truskawkami i kruszonką.

Spód:

  1. Wszystkie składniki ciasta wrzucić do miski i zagnieść kruche ciasto.
  2. Ciasto podzielić na części 1/3 i 2/3. 
  3. Blachę wysmarować lekko masłem.
  4. Rozłożyć większą część ciasta, mniejszą schować do lodówki. 
  5. Widelcem dobrze ponakłuwać spód na blasze i wstawić na co najmniej 1h do lodówki. 
  6. Spód piec w 180°C na środkowej półce piekarnika przez około. 20 - 25min. 
  7. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. 

Pianka:

  1. Białka ubić z szczyptą soli na sztywno.
  2. Po ubiciu, cały czas miksując powoli wsypywać cukry.
  3. Następnie, nadal miksując dodawać pojedynczo proszki budyniowe. 
  4. Na koniec powoli wlewać olej.
  5. Gdy masa będzie gładka, można wyłączyć mikser. 
  6. Piankę rozłożyć na wystudzonym spodzie. 

Wykończenie:

  1. Rabarbar umyć i obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki i wymieszać z cukrem w misce.
  2. Rabarbar pozostawić na chwilę, by puścił sok.
  3. Truskawki umyć i pozbawić szypułek, pokroić na połówki i ćwiartki, zależnie od wielkości.
  4. Teraz wykonać piankę i na niej ułożyć rabarbar i truskawki, lekko wpić do środka.
  5.  Na całość zetrzeć pozostałe, zimne ciasto. 
  6. Całość piec na środkowej półce piekarnika w 160°C z termoobiegiem przez 35 - 40min.
  7. Wyjąć, wystudzić i można jeść;)

Kruche ciasto z pianką, rabarbarem, truskawkami i kruszonką.

Kruche ciasto z pianką, rabarbarem, truskawkami i kruszonką.

Kruche ciasto z pianką, rabarbarem, truskawkami i kruszonką.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • horecaservice

    świetne wyszło Ci to ciasto... taka duża blacha :)

  • matleen

    Lubię takie ciasta.
    Pozdrawiam

    Zapraszam do mnie

© Sprawdzona Kuchnia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci