Menu

Sprawdzona Kuchnia

Słodko, słono, mniej lub bardziej wykwintnie podane, ale zawsze smaczne.

Chałwa słonecznikowa - pomysł własny

francuz95

Jestem strasznym chałwożercą! Najbardziej lubię, ostatnio brakującą mi chałwę rosyjską (lub ukraińską) słonecznikową. Tak więc poszperałem na YT i innych stronkach i wypadkową jest ten przepis. Jeśli uda się coś poprawić, to przepis zaktualizuję, ale ten deser jest fantastyczny! Nie dodaję już oleju roślinnego, więc jest lżejszy od kupnej wersji, nie zawiera emulgatorów takich jak mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, E476, E472 i innych świństw, w dodatku rakotwórczych. Nie ma tu także ekstraktu z korzenia mydlenicy, który nie każdemu odpowiada. Masa, nim stężeje nadaje się także świetnie do przekładania wafli.    

Składniki:

  • 250g słonecznika łuskanego
  • szczypta soli
  • 4 duże łyżki mąki jasnej (ok. typ 500)
  • 300ml wody
  • 360g cukru
  • wanilia

Chałwa słonecznikowa

  1. Słonecznik uprażyć na suchej patelni ze szczyptą soli, do rumianego koloru.
  2. Słonecznik wystudzić i zmielić w mikserze / malakserze. [Ja lubię lekką teksturę, więc nie mielę do całkowitej mączki.] 
  3. Wodę z cukrem zagotować, gotować aż do momentu, gdy syrop będzie ciągnął się z łyżki nitką.
  4. W międzyczasie uprażyć lekko mąkę, do momentu aż zacznie stawać się rumiana, wtedy od razu przerzucić do zmielonego słonecznika.
  5. Dodać wanilię i całość, wraz z gorącym syropem wymieszać.
  6. Wystudzić i delektować się. Bardziej twarda stanie się po schłodzeniu w lodówce.

Tipp! Nie wyrzucaj zużytych lasek wanilii. Można zmielić resztki, np. z cukru waniliowego wraz z dwoma łyżkami słonecznika. Mieląc trochę dłużej, laska zmieni się w drobinki i nada wspaniałego smaku! Nie zawsze trzeba używać tylko ziarenek z laski.

Chałwa słonecznikowa

Chałwa słonecznikowa

Komentarze (5)

Dodaj komentarz
  • gordonka17

    hej!
    grzebie po Twoim blogu i koniecznie muszę zrobić Twoją chałwę :)) ganache wyszedł genialny, więc chałwa na pewno będzie boska :) nawet nie wiedziałam, że to tak prosty przepis, myślałam że chałwa jest z sezamu i nawet zastanawiałam się czy z jakoś upieczonej pasty tahini wyjdzie, a tu totalna zaskoczka :))) dam znać w weekend jak mi wyjdzie :) pozdrawiam!

  • francuz95

    Bardzo się cieszę, właśnie po to powstał blog. Ostatnio rozpocząłem studia i zeszyt przepisów rośnie, ale czasu jest coraz mniej. Zapraszam, u mnie przepisy nie są wybujałe i zawsze się udają;)

  • caffe.galeria

    nie miałam pojęcia, że chałwa jest taka łatwa do zrobienia, mój mąż uwielbia chałwę:)

  • dite

    I to jaki zacny pomysł! Super :D
    A teraz pora na: rodeo grill steak house wrocław zaprasza! Ow yeah :D

  • dite

    Wygląda bardzo pomysłowo ;) Relatywnie podobne jadłam w jednej z restauracji Wrocławskich: www.roadamerican.pl/ Pozdrawiam!

© Sprawdzona Kuchnia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci