Menu

Sprawdzona Kuchnia

Słodko, słono, mniej lub bardziej wykwintnie podane, ale zawsze smaczne.

Makowiec na spodzie drożdżowym z posypką

francuz95

Wyśmienity!!! Uwielbiamy z siostrą mak pod każdą postacią, a ten makowiec to genialna synteza smaków. Warto poświęcić czas na własną masę makową, ta ze sklepu to tylko marna namiastka. Co tu wiele pisać, pycha i to o każdej porze roku, mój wykonany został w sierpniu;) Oczywiście przepis na duuużą porcję.

Składniki na blachę ok. 32cm x 39cm

  • Ciasto:
    • 500g mąki
    • 30g drożdży
    • 250ml mleka
    • 100g cukru
    • 100g masła
    • pół łyżeczki soli
  • Posypka:
    • 500g mąki
    • 200g cukru kryształu drobnego
    • 200g masła
    • 2 żółtka
    • szczypta soli
  • Masa makowa:
    • 500g maku suchego zmielonego w specjalnej maszynce lub w piekarni / cukierni (po znajomości) - dobrze zmielony jest tłusty i tworzy bryłki
    • 1l mleka
    • 2 łyżki wody
    • 150g cukru
    • 2 duże łyżki miodu
    • 150g mielonych migdałów i orzechów
    • 150g pokrojonych bakalii (morele, śliwki, żurawina, jagody goi, rodzynki, wiśnie)
    • 50g bułki tartej
    • 50g wiórków kokosowych
    • szczypta soli
    • ziarenka z laski wanilii
    • ew. skórka pomarańczowa

Makowiec na spodzie drożdżowym z posypką

  1. Masa makowa:
    1. Do garnka wlać wodę, potem mleko i zagotować.
    2. Do mleka wsypać zmielony, suchy mak.
    3. Co jakiś czas mieszając prażyć na małym ogniu 15min.
    4. Dodać cukier i miód, potem resztę składników i wymieszać.
    5. Odstawić do wystudzenia.  
  2. Ciasto:
    1. Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek.
    2. Do dołka wkruszyć drożdże i zasypać cukrem.
    3. Do dołka wlać letnie mleko i wymieszać drożdże z cukrem.
    4. Posypać rozczyn mąką z brzegów i zostawić na 15min do wyrośnięcia.
    5. Rozczyn wymieszać, dodać stopione i wystudzone masło oraz sól.
    6. Wyrabiać ciasto ok. 10min.
    7. Przykryć ciasto folią, potem ściereczką i odstawić na 1h do wyrastania.
    8. Po wyrośnięciu wyrobić jeszcze raz i rozłożyć na blasze wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Posypka:
    1. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść jak kruche ciasto.
    2. Odstawić do lodówki do schłodzenia. (lub od razu kłaść na ciasto).
  4. Wykończenie:
    1. Na rozłożone ciasto równo rozprowadzić masę makową.
    2. Z posypki utworzyć wałeczki i kroić plasterki jak u mnie lub zetrzeć posypkę na wierzch.
    3. Piec 50min - 1h w 170ºC na poziomie środkowym piekarnika.

Makowiec na spodzie drożdżowym z posypką

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • horecaservice

    trzeba przyznać że wygląda dość specyficznie

© Sprawdzona Kuchnia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci