Menu

Sprawdzona Kuchnia

Słodko, słono, mniej lub bardziej wykwintnie podane, ale zawsze smaczne.

Szachownice (mamine)

francuz95

Wracasz do domu, a tu czeka już blaszka cieplutkich, kruchych ciasteczek. Są banalnie proste i tanie. Moja wersja różni się od oryginału tym, że wykorzystuję 50/50 mąkę pszenną typ 550 i orkiszową razową drobno mieloną. Nadaje bardzo fajnego, lekko orzechowego smaku. Mniam;)

Składniki:

  • 750g mąki typ 550 luksusowej (400g typ 550 i 350g orkiszowej drobny przemiał)
  • 350g cukru drobnego
  • 350g masła
  • 4żółtka
  • 1 (2) łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka soli
  • (5 łyżek wody, jeśli chcemy by były bardziej chrupkie)
  • 2 łyżki kakao i 2 łyżki wody

Szachownice (mamine)

  1. Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść dokładnie kruche ciasto.
  2. Podzielić na połowy.
  3. Do 1/2 dodać kakao i wodę, zagnieść ponownie.
  4. Z ciasta formować podobne wielkością wałeczki, ułożyć biały + czarny, a na nich czarny + biały, lekko docisnąć.
  5. Kroić powstałe kratki na plasterki, a te spłaszczyć lekko przez klaśnięcie.
  6. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 25-30min w 170ºC na poziomie środkowym.

Szachownice (mamine)

Szachownice (mamine)

Szachownice (mamine)

© Sprawdzona Kuchnia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci