Menu

Sprawdzona Kuchnia

Słodko, słono, mniej lub bardziej wykwintnie podane, ale zawsze smaczne.

Mój sernik po raz pierwszy

francuz95

Dużo przepisów się nazbierało, pora zacząć je uporządkowywać. Teraz pora na sernik. Skoro znam mnóstwo przepisów, postanowiłem stworzyć mój własny. Kremowy, delikatny, najlepszy schłodzony. No i najlepsza jest w nim polewa. Wariant I na szybko, wariant II na pewno jest lepszy, choć bardziej pracochłonny.

Składniki na blaszkę ok. 24cm x 34cm

  • 6 jaj
  • 1400g twarogu półtłustego przeciśniętego min. 3 razy przez praskę do kartofli
  • 300g cukru drobnego
  • ziarenka z laski wanilii
  • 50g skrobi ziemniaczanej
  • skórka otarta z 1 cytryny, umytej i sparzonej 
  • 250ml śmietany 36%
  • szczypta soli
  • Polewa:
    • 330g śmietany kwaśnej 18%
    • 2 łyżki cukru pudru
  • Ciasto:
    • Wariant I:
      • 300g herbatników petit beurre
      • 150g masła stopionego
        • Zmielić herbatniki w blenderze na piach.
        • Wymieszać z masłem i wykleić wysmarowaną masłem blaszkę, dobrze upychając masę łyżką.
        • Spód włożyć do lodówki na 30min.
    • Wariant II:
      • 300g mąki
      • 200g masła
      • 100g cukru drobnego
      • szczypta soli
        • Zagnieść składniki na kruche ciasto i wyłożyć nim wysmarowaną masłem blaszkę.
        • Spód włożyć do lodówki na 30min.

Mój sernik po raz pierwszy

  1. Żółtka jaj ubić z cukrem do białości.
  2. Wlać do twarogu, dodać wanilię i skórkę cytrynową, zmiksować.
  3. Dodać skrobię i zmiksować.
  4. Wlać śmietanę 36% i zmiksować.
  5. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.
  6. Dodać białka do masy serowej.
  7. Za pomocą drewnianej łyżki wmieszać białka do masy serowej ruchem w kształcie ósemki.
  8. Masę rozłożyć na spodzie.
  9. Wstawić do piekarnika na najniższy poziom na 50 min. do 160ºC.
  10. Składniki polewy wymieszać i wylać na wierzch sernika.
  11. Piec kolejne 20min.
  12. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia, a następnie wstawić na kilka godzin (najlepiej całą noc) do lodówki.

Mój sernik po raz pierwszy

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • horecaservice

    mój pierwszy sernik wyszedł lekko płynny z tego co pamiętam, ale dało się zjeść :P

© Sprawdzona Kuchnia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci