Menu

Sprawdzona Kuchnia

Słodko, słono, mniej lub bardziej wykwintnie podane, ale zawsze smaczne.

Ciasteczka waniliowe z dżemem z czarnej porzeczki

francuz95

Klasyk maminych wypieków - wyśmienite, proste ciasteczka - genialna kompozycja słodkich, kruchych ciasteczek i kwaskowatego dżemu. Całość bezsprzecznie kojarzę z latami dzieciństwa.

Składniki:

  • 200g masła
  • 50g cukru drobnego lub pudru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 300g mąki (najlepiej krupczatki lub luksusowej)
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki

Ciasteczka waniliowe z dżemem z czarnej porzeczki

  1. Z wszystkich składników zagnieść kruche ciasto.
  2. Wykrawać małe, okrągłe placuszki parami.
  3. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 200ºC bez termoobiegu przez 15min.
  4. Po wystudzeniu sklejać pary dżemem.

Ciasteczka waniliowe z dżemem z czarnej porzeczki

© Sprawdzona Kuchnia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci