Menu

Sprawdzona Kuchnia

Słodko, słono, mniej lub bardziej wykwintnie podane, ale zawsze smaczne.

Chleb żytni pełnoziarnisty 100% na zakwasie

francuz95

Bardzo dużo czasu poświęcam na wybór najlepszych produktów spożywczych, gdyż borykam się z jelitem nadwrażliwym. Stąd też wziął się pomysł, by rozpocząć własny wypiek chleba. Nie łudzę się już, obecnie bardzo trudno znaleźć dobry chleb, bez E, E, E - polepszaczy, emulgatorów, konserwantów, spulchniaczy chemicznych, barwników itd. Dobry chleb może być nawet lekarstwem, co potwierdzają liczne badania. Np. naturalne drożdże zawierają bogactwo witamin grupy B, naturalny zakwas sprzyja regeneracji flory jelitowej, błonnik z mąki z pełnego przemiału poprawia perystaltykę. A jeżeli chodzi o trwałość: chleb może leżeć bez końca w chlebaku i nic się nie dzieje - dobry chleb wysycha, a nie pleśnieje! Naprawdę warto spróbować, a w dodatku wiele zaoszczędzić na każdym bochenku.

Składniki:

  • 1200g mąki żytniej typ. 2000
  • 3 łyżeczki soli
  • co najmniej litr wody
  • 200 - 300g zakwasu - zależnie od tego, jaki smak najbardziej nam odpowiada
  • ok 150 - 200g ziaren (słonecznik, dynia itp)
  • ok 50g siemienia lnianego (sezamu)
  • odrobina białej mąki (np. żytniej typ. 720)
  • odrobina oliwy z oliwek / oleju
  • ew. do wysypania foremki otręby / płatki owsiane

Chleb żytni pełnoziarnisty 100% na zakwasie

  1. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, zakwas, ziarna, litr wody i wymieszać.
  2. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, dolać wody. Powinno nie być płynne, ani nie zbyt suche. Najlepsze jest miękkie, elastyczne.
  3. Wyrabiać ciasto, aż samo będzie odklejać się od ścianek.
  4. Foremki keksowe wysmarować dokładnie tłuszczem, ew. wysypać otrębami.
  5. Ciasto podzielić na mniejsze porcje i wyrobić lekko na stolnicy wysypanej białą mąką.
  6. Utworzyć bochenki i włożyć do foremek [max 2/3 wysokości].
  7. Wierzchy znów posmarować lekko olejem.
  8. Foremki owinąć folią spożywczą lub przykryć ściereczką i odstawić na całą noc do wyrastania. Zakwas zawiera naturalnie wytworzone drożdże i wystarczy, chleb wypełni całe foremki, potrzeba tylko czasu.
  9. Rano rozgrzać piekarnik do 250ºC, najlepiej z kamieniem do wypieku.
  10. Chleb włożyć na najniższy poziom i piec 5min, następnie obniżyć temperaturę do 170ºC i piec jeszcze godzinę. (jeśli wolimy, można piec dłużej, zależnie od wielkości foremki)
  11. Wyjąć z piekarnika.
  12. Wyrzucić chleb z foremek na kratkę do wystudzenia. Dobrze wypieczony chleb daje głuchy dźwięk podczas pukania w boki. 
  13. Po wystudzeniu konsumować:)

Chleb żytni pełnoziarnisty 100% na zakwasie

Chleb żytni pełnoziarnisty 100% na zakwasie

© Sprawdzona Kuchnia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci