Menu

Sprawdzona Kuchnia

Słodko, słono, mniej lub bardziej wykwintnie podane, ale zawsze smaczne.

Szwdzkie ślimaczki cynamonowe

francuz95

Ostatnio przybywa u nas kawiarni oferujących te wyśmienite drożdżówki, ale zapewniam, że każdy, kto choć raz sam je wykona nie sięgnie już więcej po gotowce. Przepis jest wyjątkowo prosty, a efekt zaskakująco smaczny. Drożdżówki są soczyste i miękkie dzięki krótkiemu pieczeniu. Zawsze czegoś mi w nich brakowało, aż odkryłem mały dodatek kardamonu, który uszlachetnia całość. I ten aromat cynamonu w całym domu...

Składniki:

  • 80g masła
  • 250ml mleka
  • 30g drożdży świeżych
  • 75g cukru
  • łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 500g mąki pszennej typ. 550
  • nadzienie:
    • 50g miękkiego masła
    • 60g cukru drobnego
    • łyżeczka (spora) cynamonu
  • 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem 

Szwdzkie ślimaczki cynamonowe

  1. Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek pośrodku.
  2. Wkruszyć drożdże do dołka i zasypać cukrem oraz zalać mlekiem.
  3. Lekko wymieszać drożdże z mlekiem i przykryć.
  4. Odstawić na 15min, aż ruszą.
  5. Dodać sól, kardamon, wymieszać rozczyn z mąką. 
  6. Dolać roztopione i przestudzone masło i wyrobić gładkie ciasto (ok. 10min).
  7. Przykryć ciasto i odstawić na 30-40min do wyrośnięcia.
  8. Ciasto ponownie wyrobić na stolnicy i podzielić na 2 części.
  9. Każdą cienko rozwałkować na prostokąt [ok. 60cm x 40cm], posmarować miękkim masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
  10. Zawinąć w rulon i kroić kilkucentymetrowe ślimaczki.
  11. Gotowe plasterki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  12. Posmarować roztrzepanym jajkiem i pozostawić na 30min do wyrośnięcia.
  13. Piec na poziomie 2 licząc od dołu przez 8min w 250ºC.
  14. Po wystudzeniu polukrować.

Szwdzkie ślimaczki cynamonowe

© Sprawdzona Kuchnia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci