Menu

Sprawdzona Kuchnia

Słodko, słono, mniej lub bardziej wykwintnie podane, ale zawsze smaczne.

Pascha Wielkanocna

francuz95

Mimo, że Wielkanoc dawno już za nami postanowiłem przygotować ten specjał i podzielić się przepisem. Pascha to nic innego jak kremowy sernik na zimno, z tą jedną, diametralną różnicą, że aby zagęścić masę nie dodaje się żelatyny, a jedynie pozostawia do odsączenia, ponieważ po zagotowaniu i pozostawieniu na cedzaku wydziela się nadmierna serwatka i powstaje zwarty sernik. Przepis jest bardzo prosty i lekko przeze mnie zmodyfikowany. Naprawdę polecam wszystkim sernikożercą, bo jest to wyśmienita odmiana na ciepłe dni. Pascha jest dość słodka, można nawet udekorować ją gorzką czekoladą lub polewą dla przełamania smaku.

Składniki:

  • 1,5kg twarogu tłustego
  • 150g posiekanych orzechów włoskich i migdałów, proporcje dowolne
  • 250g masła
  • 250g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 5 żółtek
  • 300ml śmietany 36% tł.
  • 200g pokrojonych suszonych owoców (u mnie morele, figi, rodzynki, wiśnie)
  • 1 cytryna i 1 pomarańcza dokładnie umyte mydłem i sparzone wrzątkiem 
  • gaza [normalna z apteczki]

Pascha Wielkanocna

  1. Miękkie masło i cukier utrzeć na puszysto.
  2. Dodawać pojedynczo żółtka.
  3. Następnie po trochu dodawać twaróg.
  4. Dodać ziarenka z wanilii i otrzeć skórkę z cytrusów.
  5. Garnek postawić na piecu na średnim ogniu, dolać śmietankę i wymieszać drewnianą łyżką.
  6. Całość zagotować na małym ogniu, delikatnie mieszając (musi puszczać pęcherze jak zagotowany budyń).
  7. Zdjąć garnek z ognia i dodać owoce oraz orzechy.
  8. Całość dobrze wymieszać.
  9. Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy, wystającej z nadmiarem na zewnątrz.
  10. Cedzak postawić np. na garnku, aby ten zbierał spływającą wodę.
  11. Na gazę wylać masę twarogową.
  12. Całość pozostawić do wystudzenia w temp. pokojowej, potem zakryć nadmiarem gazy i docisnąć np. kładąc na górę talerz.
  13. Wstawić paschę do lodówki na min. 12h.
  14. Po tym czasie odpakować górę z gazy i wywrócić cedzak na talerz, aby otrzymać gotową paschę.

© Sprawdzona Kuchnia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci