Menu

Sprawdzona Kuchnia

Słodko, słono, mniej lub bardziej wykwintnie podane, ale zawsze smaczne.

Mój kołoc z posypką

francuz95

Postanowiłem wykonać kołoc z posypką, ale odrobinę inaczej niż w tradycyjnym przepisie. Posypka jest delikatna i miękka, ciasto puszyste i słodziutkie, ale równie długo utrzymuje świeżość i wilgoć dzięki żółtkom. Warto spróbować jako alternatywy.

Składniki na blachę ok. 32cm x 39cm

  • Ciasto:
    • 600g mąki
    • 200g cukru 
    • 50g drożdży
    • szklanka mleka
    • 100g stopionego masła
    • pół łyżeczki soli 
    • 4 żółtka
    • łyżka jogurtu naturalnego
  • Posypka:
    • 300g masła
    • 450g mąki
    • 150g cukru drobnego 
    • 2 żółtka
    • szczypta soli
    • 2 łyżki kakao
  • Trochę wody wymieszanej z cukrem.

Mój kołoc z posypką

  1. Mąkę wsypać do miski i zrobić dołek.
  2. Wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać mlekiem.
  3. Lekko przemieszać i odstawić na 15min do podrośnięcia.
  4. Wymieszać, dodać żółtka, jogurt i na koniec wgnieść stopione masło.
  5. Wyrobić ok. 10min na gładkie ciasto, przykryć i odstawić na 1h do wyrośnięcia.
    1. W międzyczasie zagnieść wszystkie składniki posypki.
    2. Podzielić na 2 części.
    3. Do jednej wgnieść kakao.
    4. Schłodzić.
  6. Ciasto wyrobić lekko i rozłożyć na blasze wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Ciasto posmarować wodą z cukrem.
  8. Rwać szczypty posypki i układać na cieście.
  9. Piec 1h w 160ºC na poziomie środkowym.
  10. Po upieczeniu wyjąć do wystudzenia.
  11. Ew. posypać cukrem pudrem dla dekoracji.

Mój kołoc z posypką

© Sprawdzona Kuchnia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci