Menu

Sprawdzona Kuchnia

Słodko, słono, mniej lub bardziej wykwintnie podane, ale zawsze smaczne.

Keks francuski

francuz95

Mamy okres zimowy, więc jest to optymalna pora na keks. Ten pochodzi ze starej książki, która nigdy mnie nie zawodzi. Ciasto jest lekkie, puszyste i bardzo smaczne. No i pełne bakalii.

Składniki na dwie keksówki (normalną 35cm i małą)

  • 500g mąki pszennej
  • 300g cukru
  • szczypta soli
  • 250g masła
  • 7żołtek i 3 całe jajka
  • 10g amoniaku
  • 2 łyżki mleka
  • 100g skórki pomarańczowej i cykaty kandyzowanej
  • 100g rodzynek
  • 100g pokrojonych w paseczki suszonych moreli
  • 100g suszonej żurawiny
  • kilka kropli olejku arakowego
  • ew. 30g papai kandyzowanej
  • płatki migdałowe

Keks francuski

  1. Jajka i żółtka ubić z cukrem i solą na biało.
  2. Następnie cały czas miksując dolewać stopione i przestudzone masło.
  3. Następnie dodać przesianą mąkę i zmiksować.
  4. Wrzucić bakalie, dodać arak i wlać amoniak rozpuszczony w mleku.
  5. Keksówki wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Ciasto włożyć do form do 1/2 wysokości.
  7. Górę ciasta posypać migdałami (można też zamiast tego posypać papier przed włożeniem ciasta).
  8. Całą formę owinąć papierem, aby ciasto się nie spiekło.
  9. Piec w 160ºC na najniższym poziomie piekarnika z termoobiegiem 1h - 1h 10min (sprawdzić patyczkiem).

Keks francuski

© Sprawdzona Kuchnia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci