Menu

Sprawdzona Kuchnia

Słodko, słono, mniej lub bardziej wykwintnie podane, ale zawsze smaczne.

Ciasteczka z płatków owsianych

francuz95

Uwielbiam ciasteczka owsiane, a te są wyjątkowe. Bardzo lekkie i puszyste. Również dodatek słonecznika bardzo poprawia smak. Uwaga, mocno rosną w piekarniku. Przepis prosty i bardzo szybki.

Składniki:

  • 100g płatków owsianych (nie ekspresowych)
  • 200g mąki
  • 160g cukru
  • 100g masła (miękkiego)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 duże łyżki jogurtu naturalnego
  • 30g słonecznika

Ciasteczka z płatków owsianych

  1. Utrzeć masło, cukier i jajka.
  2. Dodać jogurt i zmiksować.
  3. Przesiać mąkę z sodą i dodać płatki oraz słonecznik.
  4. Dobrze zmiksować całość.
  5. Ciasto przełożyć do woreczka, odciąć rożek i wyciskać ciasteczka (i tak rozpłyną się podczas pieczenia). Ciasto nakładać w sporych ostępach.
  6. Piec na poziomie 3 w 160ºC z termoobiegiem przez 25min.

Ciasteczka z płatków owsianych

© Sprawdzona Kuchnia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci