Menu

Sprawdzona Kuchnia

Słodko, słono, mniej lub bardziej wykwintnie podane, ale zawsze smaczne.

Pączki pieczone - drożdżowe bułeczki z marmoladą

francuz95

To już propozycja mogąca śmiało konkurować z tłustymi pączkami - wyśmienite, puszyste, słodkie bułeczki, o niebo łatwiej strawne i zdrowsze. Przygotowuje się je szybko i bez smrodu tłuszczu w domu. A w smaku są wyśmienite. Znikają w mig.

Składniki:

  • 800g mąki
  • 200g cukru
  • 100g masła
  • 1 jajko i 2 żółtka
  • 400ml mleka
  • 40g świeżych drożdży
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • duża szczypta soli
  • ok. 600g marmolady
  • biały lub ciemny ganache

 Pączki pieczone - drożdżowe bułeczki z marmoladą

  1. Mąkę wsypać do miski i dodać sól.
  2. Zrobić dołek i wkruszyć drożdże.
  3. Drożdże zasypać cukrem i zalać letnim mlekiem.
  4. Wymieszać drożdże z cukrem, odrobiną mąki (nie całą) i mlekiem.
  5. Rozczyn pozostawić do podrośnięcia ok 15min.
  6. Następnie całość przemieszać, dodać jogurt i stopione, letnie masło.
  7. Całość wyrabiać min. 10min, aż powstanie ładne ciasto.
  8. Ciasto przykryć folią spożywczą lub oprószyć mąką i przykryć ściereczką.
  9. Pozostawić na 1h do wyrośnięcia. 
  10. Następnie znów zagnieść, rozwałkować w miarę grubo i szklanką lub kubkiem wycinać koła.
  11. Po środku każdego koła nałożyć odrobinę marmolady (można przez woreczek śniadaniowy z odciętym rogiem).
  12. Każdy krążek naciągać z boków, aby okryć nadzienie, zlepić ciasto nad nadzieniem, aby powstały kuleczki.
  13. Gotowe bułeczki pozostawić do wyrośnięcia na ok 30min.
  14. Piec na środkowym poziomie piekarnika w 150ºC z termoobiegiem i małym garnuszkiem wody pod blachą przez 20min.
  15. Po wystudzeniu pomalować białym lub ciemnym ganache.

Pączki pieczone - drożdżowe bułeczki z marmoladą

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • josephinae

    koko spoko

© Sprawdzona Kuchnia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci