Menu

Sprawdzona Kuchnia

Słodko, słono, mniej lub bardziej wykwintnie podane, ale zawsze smaczne.

Makówki

francuz95

Już od dość dawna nie aktualizowałem bloga. I choć ostatki już za nami, to muszę opublikować ten przepis, który zagościł u mnie w ramach tłustego czwartku. Jeszcze nigdy nie jadłem tak dobrych makówek. Są zupełnie inne niż te tradycyjnie przygotowywane przez moją rodzinę na wigilijną wieczerzę. A skoro są pyszne, to kto powiedział, że można konsumować je tylko raz rocznie?

Składniki:

  • 300g suchego maku niebieskiego (ja zaszalałem i zmieszałem 200g niebieskiego i 100g białego, ale smak pozostał bez zmian)
  • 2 - 3l mleka
  • cukier kryształ
  • łyżka miodu
  • 400g bułek pszennych lub najlepiej wek [dobrze, gdy nie jest świeży - najlepiej z dnia poprzedniego]
  • bakalie dowolnie:
    • rodzynki
    • suszone morele
    • suszone śliwki
    • suszone daktyle
    • suszone figi
  • orzechy dowolnie:
    • włoskie
    • laskowe
    • migdały słodkie
    • parę sztuk migdałów gorzkich
  • kokos do posypania
  • 40ml rumu
  • ziarenka z laski wanilii
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • łyżka masła

Makówki

  1. Mak zmielić w przeznaczonej do tego maszynce na sucho (ma być roztarty - po dobrym zmieleniu tworzy bryłki zlepione tłuszczem).
  2. Migdały i orzechy laskowe zalać wrzątkiem i pozostawić na 15min, a następnie obrać z łupinek.
  3. Orzechy wraz z migdałami posiekać lub grubo zmielić w malakserze.
  4. Wszystkie bakalie pokroić w kostkę lub paski.
  5. Bułki lub wek pokroić w średnią kostkę.
  6. W garnku zagotować parę łyżek wody.
  7. Do wody wlać mleko (na początek 1,5l) i zagotować.
  8. Do mleka wsypać mak i gotować na małym ogniu delikatnie mieszając przez ok 25min. Jeżeli masa staje się za gęsta, należy dolać mleka. Całość ma być jak nie za gęsta papka.
  9. Następnie należy wrzucić bakalie, dodać cukier, miód, wanilię, rum, skórkę pomarańczową, masło i gotować kolejne 5min.
  10. Jeśli bakalie wpiją wodę, należy znów dolać mleka. Bułki też pochłoną trochę płynu.
  11. Masę wlać do pokrojonych w kostkę bułek i wymieszać.
  12. Powierzchnię wyrównać i posypać kokosem.
  13. Ostawić najlepiej na całą noc do chłodnego miejsca do wystudzenia i "przegryzienia".

 Makówki

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • josephinae

    Interesujący blog. Musisz pisać częściej!

© Sprawdzona Kuchnia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci