Menu

Sprawdzona Kuchnia

Słodko, słono, mniej lub bardziej wykwintnie podane, ale zawsze smaczne.

Placek owocowy "na co dzień"

francuz95

Bardzo proste ciasto kruche, choć zupełnie inne. Jest delikatniejsze niż zwykłe ciasto kruche, świetnie się przechowuje, a dzięki mojej modyfikacji owoców nie ma najmniejszego problemu z rozpływającym się z nich sokiem, który rozmacza ciasto. Każdy z nas zna chyba wkłady owocowe, które stosowane są w cukierniach. Ich tajemnica to odpowiednie zagęszczenie do konsystencji żelu. W tym przepisie wykorzystuję swoją metodę.

Składniki na blachę ok. 39cm x 32cm

  • 500g mąki
  • 150g cukru drobnego lub pudru
  • 100g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • pół szklanki śmietany 18%
  • paczka proszku do pieczenia na 0,5kg mąki (16g)
  • owoce:
    • 500g owoców (u mnie jagody i wiśnie - mogą być mrożone)
    • skórka pomarańczowa
    • 2 kopiaste łyżki cukru
    • 1 kopiasta łyżka skrobi ziemniaczanej
    • pół szklanki wody
  • kruszonka:
    • 100g miękkiego masła
    • 50g cukru drobnego
    • 150g mąki

Placek owocowy "na co dzień"

  1. Masło z cukrem, jaja i mleko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia zagnieść jak kruche ciasto.
  2. Wstawić do lodówki na pół godziny.
  3. W międzyczasie wykonać nadzienie z owoców:
      1. Owoce wrzucić do garnka i ogrzewać aż puszczą sok.
      2. Dodać cukier i skórkę pomarańczową.
      3. Wtedy zagotować je i wlać skrobię rozpuszczoną dokładnie w wodzie.
      4. Chwilę pogotować aż zgęstnieje.
      5. Odstawić do przestudzenia.
  4. Ciasto rozłożyć na blasze wysmarowanej dokładnie masłem.
  5. Piec na poziomie 3 w 160ºC z termoobiegiem przez 20min.
  6. W międzyczasie zagnieść składniki kruszonki.
  7. Wyjąć ciasto i rozsmarować farsz.
  8. Na wierzchu rozłożyć kruszonkę.
  9. Piec kolejne 20min.

Placek owocowy "na co dzień"

Placek owocowy "na co dzień"

© Sprawdzona Kuchnia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci