Menu

Sprawdzona Kuchnia

Słodko, słono, mniej lub bardziej wykwintnie podane, ale zawsze smaczne.

Cytrynowy sernik ze śmietaną na kruchym spodzie

francuz95

Bardzo smaczny serniczek. Dzięki dodatkowi śmietany i trzykrotnemu przeciśnięciu twarogu jest tak niesamowicie kremowy, jak na twarogu "z wiaderka", ale różnica tkwi w smaku. Nie ma w nim kwaśnej serwatki dodawanej do kremowej masy z marketu. Cytryny do sernika muszą pachnieć już w dniu zakupu (najlepiej samemu powąchać), wtedy mam pewność, że nadadzą silny aromat w serniku.

Składniki na dużą blachę ok. 32cm x 39cm

  • ciasto kruche na spód
    • 350g mąki
    • 120g cukru drobnego
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 150g masła
    • 1 jajko
    • szczypta soli
  • masa serowa
    • 1kg twarogu 3 krotnie przeciśniętego przez praskę do kartofli
    • 250g cukru pudru
    • 2 budynie śmietankowe
    • 10 jaj - rozdzielonych na białka i żółtka
    • szczypta soli
    • 500ml śmietany kremówki 30% (lub 36%)
    • skórka otarta z 2 cytryn
      • Cytryny należy najpierw umyć, najlepiej szarym mydłem lub innym.
      • Potem sparzyć wrzątkiem.
      • Osuszyć i zetrzeć do masy serowej.

Cytrynowy sernik ze śmietaną na kruchym spodzie

  1. Wszystkie składniki ciasta kruchego zagnieść i włożyć do lodówki.
  2. Żółtka z cukrem utrzeć do białości.
  3. Wlać do przeciśniętego twarogu i zmiksować.
  4. Do masy dodać skórkę z cytryn i budynie w proszku.
  5. Znów zmiksować.
  6. Białka ubić z szczyptą soli na sztywno.
  7. Do masy serowej wlać śmietanę i zmiksować.
  8. Dodać do masy serowej białka i bardzo delikatnie wmieszć, wykonując ruch w kształcie "8" za pomocą np. drewnianej łyżki (dużej).
  9. Ciasto wyjąć z lodówki, lekko zagnieść i rozłożyć na blasze wysmarowanej masłem.
  10. Na cieście rozłożyć masę serową.
  11. Piec w na poziomie 2 licząc od dołu w 160ºC przez 1h.
  12. Po upieczeniu lekko uchylić piekarnik, aby powoli tracił ciepło.
  13. Sernik wyjąć ok. 0,5h po upieczeniu.
  14. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
  15. Po wystudzeniu włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Cytrynowy sernik ze śmietaną na kruchym spodzie

© Sprawdzona Kuchnia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci