Menu

Sprawdzona Kuchnia

Słodko, słono, mniej lub bardziej wykwintnie podane, ale zawsze smaczne.

Ciastka na twarożku z marmoladą

francuz95

Tanie, szybkie i smaczne. Ciasteczka najlepiej smakują świeże. Dzięki dodatkowi twarogu mają dość ciekawą nutę smaku. Co ciekawe po upieczeniu wydają się być jak z ciasta francuskiego. Polecam wypróbować.

Składniki:

  • 500g twarogu przeciśniętego minimum 3 razy przez praskę do kartofli
  • 500g mąki
  • 250g masła
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • ok. 500g marmolady

Ciasteczka na twarożku z marmoladą

  1. Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto.
  2. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 1h.
  3. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać kwadraty. W razie potrzeby lekko podsypać mąką.
  4. Na każdym położyć trochę marmolady.
  5. Ciastka składać jak koperty lub tylko zlepiać dwa naprzeciwległe rogi.
  6. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piec na złoty kolor na poziomie 3 w 200ºC z termoobiegiem przez 10-15min.

Ciasteczka na twarożku z marmoladą

Ciasteczka na twarożku z marmoladą

Ciasteczka na twarożku z marmoladą

© Sprawdzona Kuchnia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci