Sprawdzona Kuchnia

Wpis

niedziela, 11 listopada 2012

Anyżki

Nie ukrywam, anyżki były, są i będą jednym z moich ulubionych łakoci. Od dziecka kupowałem je od czasu do czasu. Myślałem, że ze względu na charakterystyczny kształt są trudne w wykonaniu. Ostatnio zakupiłem anyż i w końcu stwierdziłem, że spróbuję. Przepis zaczerpnąłem z niemieckiej strony. Jest banalnie prosty, a efekt jak przy zakupionych ciasteczkach. Jedyna różnica to znacząco lepszy smak dzięki świeżo mielonemu anyżowi. A sekret kształtu tkwi w czasie odpoczynku ciasteczek przed pieczeniem. Wtedy część ciasta zasycha i tworzy się czapeczka, a przy pieczeniu charakterystyczna podstawa.

Składniki:  

  • 200g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 200g mąki
  • 2 łyżeczki anyżu (lub 2 małe świeżo zmielone gwiazdki wraz z ziarenkami)
  • szczypta proszku do pieczenia (na szpicy noża)

Anyżki

  1. Cukier puder z jajkami ubijać na maksymalnych obrotach miksera przez 2min.
  2. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia w 2 porcjach, dalej na wysokich obrotach.
  3. Na koniec wsypać anyż i znów zmiksować.
  4. Wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia po 1 łyżeczce na ciasteczko lub workiem z odciętym rogiem robić kleksy.
  5. Ciasteczka zostawić na blasze na 0,5h.
  6. Potem piec w 140°C z termoobiegiem przez 10-15min. (można po 2 blaszki na raz)

Anyżki

Anyżki

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
francuz95
Czas publikacji:
niedziela, 11 listopada 2012 21:13

Komentarze

Dodaj komentarz

  • artystka125 napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/09 17:01:06:

    Nigdy nie piekłam anyżków- czas sprobować, a w tym czasie zapraszam do mnie:)

    moojekoolry.blox.pl/2012/12/Swiateczne-ciastka-cynamonowe.html

  • metamizol napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/22 19:08:18:

    .

  • metamizol napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/22 19:14:58:

    Całe dzieciństwo zastanawiałam się jak oni do diabła w piekarni robią te anyżki. Uznałam, że to muszą być dwa różne ciasta razem pieczone, czyli jakaś kosmiczna technologia. A tu proszę, genial einfach - einfach genial. Jutro idę po anyż, by stanąć w szranki z ulubionym smakiem dzieciństwa...

Dodaj komentarz