Menu

Sprawdzona Kuchnia

Słodko, słono, mniej lub bardziej wykwintnie podane, ale zawsze smaczne.

Wachauer Marillenknödel - austryjackie knedle z ciasta twarogowego z morelami

francuz95

Lato w pełni, więc trzeba korzystać z świeżutkich owoców. Knedle występują w różnych odmianach, ta opiera się akurat na cieście twarogowym. Można użyć także innych owoców, np. śliwek, truskawek. Przepis jest naprawdę godny polecenia. Knedle są idealne na obiad - są bardzo sycące. Można przygotować je wcześniej i przed ugotowaniem trzymać w lodówce.

Składniki na ok. 20 knedli

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 100g miękkiego masła
  • 150g grysiku (kaszy manny)
  • 150g mąki (dobrze sprawdza się krupczatka, ale zwykła np. luksusowa też może być)
  • 1kg twarogu półtłustego przeciśniętego przez praskę do ziemniaków
  • ziarenka z 2 lasek wanilii
  • duża szczypta soli

Nadzienie:

  • około 20 małych moreli (Ilość knedli, a więc i moreli zależy od tego, jak grubym ciastem okryje się owoce. Można użyć dużych moreli, ale na 1 knedla przypada wtedy 1/2 moreli)
  • ew. marcepan lub cukier w kostkach, jeżeli owoce są strasznie kwaśne (chyba, że lubi się bardzo słodkie)

Słodka maślana posypka:

  • 100g masła
  • cukier kryształ ok. 100g
  • bułka tarta ok. 200g
  • 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • ew. cynamon

Wachauer Marillenknödel - austryjackie knedle z ciasta twarogowego z morelami

  1. Masło lekko zmiksować.
  2. Dodać pojedynczo jajka nadal miksując.
  3. Następnie stopniowo dosypywać grysik, aby nie powstały grudki.
  4. Dodać ziarenka z lasek wanilii i szczyptę soli.
  5. Następnie dodawać naprzemiennie twaróg i mąkę.
  6. Z ciasta uformować wałek (ja robię to na papierze do pieczenia), owinąć i włożyć do lodówki na ok. 1h do wytęgnięcia.
  7. Owoce pozbawić pestek.
  8. Można włożyć cukier lub marcepan w miejsce pestki.
  9. Odcinać z ciasta mniejwięcej równe porcje, tworzyć placuszki, pośrodku położyć owoc, zawinąć boki i ulepić kulkę. [Ciasto jest lepkie, więc dobrze jest lepić knedle na stolnicy obsypanej mąką]
  10. W dużym garnku zagotować ok. 3/4 wysokości wody z szczyptą soli i 2 łyżkami cukru.
  11. Knedle wrzucać do wody.
  12. Po wypłynięciu gotować na minimalnym ogniu ok. 10min.
  13. W międzyczasie na patelni stopić masło.
  14. Dodać orzechy, cukier i bułkę tartą w takich ilościach, aby powstała sypka kruszonka.
  15. Całość prażyć na małym ogniu często mieszając, aż nabierze złocisto-brązowego koloru.
  16. Gotowe knedle wyjmować łyżką cedzakową, dobrze odsączyć (można nawet na ręczniku papierowym) i obtoczyć w panierką lub posypać nią na talerzu.
  17. Można posypać knedle odrobiną cynamonu. 

Wachauer Marillenknödel - austryjackie knedle z ciasta twarogowego z morelami

Wachauer Marillenknödel - austryjackie knedle z ciasta twarogowego z morelami

Wachauer Marillenknödel - austryjackie knedle z ciasta twarogowego z morelami

Wachauer Marillenknödel - austryjackie knedle z ciasta twarogowego z morelami

Wachauer Marillenknödel - austryjackie knedle z ciasta twarogowego z morelami

Wachauer Marillenknödel - austryjackie knedle z ciasta twarogowego z morelami

Wachauer Marillenknödel - austryjackie knedle z ciasta twarogowego z morelami

© Sprawdzona Kuchnia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci