Menu

Sprawdzona Kuchnia

Słodko, słono, mniej lub bardziej wykwintnie podane, ale zawsze smaczne.

Sernik na krucho-drożdżowym spodzie z kratką

francuz95

Ciasto krucho-drożdżowe jest wyśmienite w smaku, ale w porównaniu z tradycyjnym drożdżowym o wiele prostsze w obróbce, bo nie trzeba go wyrabiać, łatwo się rozkłada w formie i nie rośnie zbytnio, przez co ciasto jest równe. Ten sernik jest pyszny, delikatny, ale nie za puszysty. Tu prezentuje zdjęcia sernika wykonanego na urodziny dziadka.

Składniki na blaszkę 40cm x 26cm:

Ciasto:

  • 250g masła
  • 500g mąki
  • 50g drożdży
  • 1 całe jajko i 1 żółtko
  • 100g cukru pudru
  • 3 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany
  • duża szczypta soli

Masa serowa:

  • 1kg twarogu półtłustego
  • 3 całe jajka i 3 żółtka
  • 180g cukru pudru
  • 1 budyń na 500ml mleka
  • łyżka mąki
  • 100g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • ziarenka z laski wanilii
  • 50g rodzynek

Sernik na krucho-drożdżowym spodzie z kratką

Ciasto:

  1. Masło posiekać na małe kawałki i wrzucić do mąki.
  2. Wkruszyć drożdże
  3. Dodać resztę składników i zagnieść kruche ciasto.
  4. Ciasto odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki na 1h.

Masa serowa:

  1. Twaróg przecisnąć praską do kartofli.
  2. Masło utrzeć z cukrem i wszystkimi żółtkami.
  3. Dodawać stopniowo twaróg i krótko miksować.
  4. Dodać budyń, mąkę, wanilię i rodzynki.
  5. Znów zmiksować.
  6. Białka ubić z szczyptą soli na sztywno.
  7. Delikatnie wmieszać białka do masy serowej.

Wykończenie:

  1. 1/2 ciasta rozłożyć na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Na cieście rozłożyć masę serową.
  3. Drugą połowę ciasta rozwałkować i wykrawać paseczki (nie za grube, bo urosną dzięki drożdżom). Nie trzeba zużyć całego ciasta. Można z nadmiaru wykonać kołoczki.
  4. Całość piec w 170ºC przez 1h na poziomie 4.
  5. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestudzenia.
  6. Po ok. 15 min delikatnie przełożyć za pomocą papieru na kratkę do wystudzenia.
  7. Sernik można polać polewą czekoladową lub lukrem.

Sernik na krucho-drożdżowym spodzie z kratką

Sernik na krucho-drożdżowym spodzie z kratką

Sernik na krucho-drożdżowym spodzie z kratką

© Sprawdzona Kuchnia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci