Menu

Sprawdzona Kuchnia

Słodko, słono, mniej lub bardziej wykwintnie podane, ale zawsze smaczne.

Kołoczki z marmoladą- krucho-drożdżowe ciasteczka z marmoladą

francuz95

Jeden z klasyków na Śląsku. Ciasto jest dość podobne do margarynioków, ale ja wykorzystuję do niego masło, które daje o niebo lepszy smak i aromat, a próbowałem także na margarynie. Kiedyś zaprezentuję także drugą wersję kołoczków z masą makową oraz trzecią z powidłami.

Składniki:

  • 500g mąki
  • 50g drożdży
  • 100g cukru
  • 250g masła
  • 1 całe jajko i 1 żółtko
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego, kwaśnej śmietany lub kefiru
  • szczypta soli
  • marmolada

Kołoczki z marmoladą- krucho-drożdżowe ciasteczka z marmoladą

  1. Masło posiekać i wrzucić do mąki.
  2. Wkruszyć drożdże.
  3. Dodać resztę składników i zagnieść kruche ciasto.
  4. Ciasto odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki na 1h.
  5. Ciasto wałkować dość cienko i wykrawać kwadraty.
  6. Na środek nakładać nadzienie, ja robię to woreczkiem śniadaniowym wypełnionym marmoladą z odciętym rożkiem. 
  7. Dwa przeciwległe rogi skleić nad nadzieniem.
  8. Kołoczki piec na środkowej półce piekarnika w 170ºC ok. 15min.

Kołoczki z marmoladą- krucho-drożdżowe ciasteczka z marmoladą

Kołoczki z marmoladą- krucho-drożdżowe ciasteczka z marmoladą

Kołoczki z marmoladą- krucho-drożdżowe ciasteczka z marmoladą

Kołoczki z marmoladą- krucho-drożdżowe ciasteczka z marmoladą

Kołoczki z marmoladą- krucho-drożdżowe ciasteczka z marmoladą

A teraz kardynalne pytanie: A dlaczego akurat marmolada, a nie dżem? Zdjęcie to prezentuje efekt pięknego rozpływania się dżemu, specjalnie wykonałem taką próbę, aby przestrzec innych.

Kołoczki z dżemem - masakra

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • ms-k04

    Robię takie ciasteczka tylko zamiast marmolady daję cząstki jabłka lub brzoskwini (ale z puszki) to jest taki mój magiczny sposób na owoce dla dzieci :)

© Sprawdzona Kuchnia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci