Menu

Sprawdzona Kuchnia

Słodko, słono, mniej lub bardziej wykwintnie podane, ale zawsze smaczne.

Ciasto jabłkowe

francuz95

Puszyste, lekkie, bardzo proste w wykonaniu i szybkie. Przepis z "zeszytu mamy", pochodzi od babci i ciasto chyba nie może się nie udać.

Składniki na blaszkę 24cm x 34cm

  • 250g miękkiego masła
  • 200g cukru
  • 250g mąki pszennej
  • 150g mąki kartoflanej (skrobi ziemniaczanej)
  • 1 op. proszku do pieczenia na 0,5kg mąki
  • 6 jaj
  • 0,5kg obranych jabłek pokrojonych na kawałeczki
  • 2 łyżki bułki tartej

Ciasto jabłkowe

  1. Masło utrzeć z cukrem do białości.
  2. Pojedynczo dodawać jajka cały czas miksując.
  3. Następnie partiami przesiewać i miksować mąkę wymieszaną z skrobią i proszkiem do pieczenia.
  4. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć połowę ciasta.
  5. Na cieście rozłożyć jabłka.
  6. Jabłka oprószyć bułką tartą.
  7. Na jabłkach delikatnie rozłożyć drugą część ciasta.
  8. Piec na 2 licząc od dołu poziomie piekarnika w 180ºC przez 1h.
  9. Po upieczeniu wyjąć z foremki do wystudzenia na kratkę.
  10. Wedle uznania oprószyć cukrem pudrem.

Ciasto jabłkowe

Ciasto jabłkowe

Ciasto jabłkowe

© Sprawdzona Kuchnia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci