Sprawdzona Kuchnia

Wpis

niedziela, 29 lipca 2012

Ciasto drożdżowe z budyniem, owocami i kruszonką

Fantastyczny efekt, a mimo, że na pierwszy rzut oka skomplikowane, to w rzeczywistości bardzo proste ciasto. Jest delikatne dzięki budyniowi i świetnie przechowuje się nawet w czasie upałów. W sam raz na chwilę obecną - z malinami i borówkami. Kruszonka dzięki mące krupczatce i cukrowi kryształowi drobnemu jest zarazem krucha i rozpływająca się w ustach.

Składniki na blachę 39cm x 32cm z wysokim brzegiem

Ciasto:

  • 500g mąki (najlepiej typ 550 - luksusowej)
  • 100g cukru kryształu
  • 40g drożdży
  • szczypta soli
  • 200ml mleka
  • 1 całe jajko i 1 żółtko
  • 100g masła

Do obłożenia:

  • 1 op. budyniu na 500ml mleka
  • 500ml mleka
  • 200g malin
  • 300g borówek
  • 150g mąki (typ 450 - krupczatki)
  • 100g masła miękkiego
  • 50g cukru kryształu drobnego
  • szczypta soli

Ciasto drożdżowe z budyniem, owocami i kruszonką

  1. Mąkę wrzucić do miski.
  2. Dodać sól i pośrodku zrobić dołek.
  3. Do dołka wkruszyć drożdże.
  4. Drożdże zasypać cukrem i zalać mlekiem.
  5. Oprószyć lekko mąką i pozostawić na 10-15min do wyrośnięcia.
  6. Rozczyn wymieszać z mąką, dodać jajko i żółtko.
  7. Następnie wlać stopione i przestudzone masło.
  8. Ciasto wyrabiać ok. 10min.
  9. Ciasto oprószyć mąką i przykryć ściereczką.
  10. Odstawić na 1h do wyrośnięcia.
  11. W międzyczasie ugotować budyń wedle przepisu na opakowaniu (z odpowiednią ilościa cukru).
  12. Po ugotowaniu budyń odstawić do przestudzenia, mieszać co 10 min, aby nie powstał kożuch.
  13. Mąkę, cukier,sól i miękkie masło zagnieść, aż powstanie kruszonka.
  14. Ciasto lekko zagnieć i rozłożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc wyższy brzeg wokół całości.
  15. Na cieście rozłożyć budyń.
  16. Na budyniu rozłożyć owoce.
  17. Wierzch posypać kruszonką.
  18. Piec 50min-1h w 150ºC z termoobiegiem na środkowej półce piekarnika.
  19. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika.
  20. Pozostawić na 15min do przestudzenia.
  21. Potem przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Ciasto drożdżowe z budyniem, owocami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z budyniem, owocami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z budyniem, owocami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z budyniem, owocami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z budyniem, owocami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z budyniem, owocami i kruszonką

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
francuz95
Czas publikacji:
niedziela, 29 lipca 2012 14:45

Komentarze

Dodaj komentarz

  • shinawa napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/29 15:05:20:

    super :)

Dodaj komentarz