Menu

Sprawdzona Kuchnia

Słodko, słono, mniej lub bardziej wykwintnie podane, ale zawsze smaczne.

Mazurek kajmakowy

francuz95

Jedna z typowych propozycji wielkanocnych. Choć nie wiem dlaczego częściej nie gości na stołach. Jest to wyśmienite, słodkie, kruchutkie ciasto z mnóstwem suszonych owoców. Bardzo dobrze przechowuje się np. w pudełku. Nie wyobrażam go sobie z gotową masą kajmakową. Ta z przepisu jest banalnie prosta, a smakuje o niebo lepiej.

Składniki na jednego mazurka 25cm x 30cm

Ciasto:

  • 300g mąki
  • 200g zimnego masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Masa kajmakowa:

  • 200g cukru kryształu
  • 500ml mleka
  • 100g masła
  • ziarenka z laski wanilii lub cukier waniliowy
  • Do dekoracji dowolne suszone lub kandyzowane owoce, np. morele, wiśnie, skórka pomarańczowa, orzechy, migdały itp.
  • Polewa czekoladowa

Mazurek kajmakowy

Ciasto:

  1. Mąkę, cukier i sól wsypać do miski.
  2. Masło pokroić na małe kawałki.
  3. Masło wrzucić do pozostałych składników, dodać żółtko  i zagnieść kruche ciasto.
  4. Ciasto odstawić do lodówki na 15min.
  5. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Ok. 2/3 ciasta rozłożyć na dnie. (lub rozwałkować i przełożyć).
  7. Z pozostałego ciasta zrobić wałek i obłożyć dookoła spodu, formując brzeg.
  8. Można za pomocą pędzelka posmarować ciasto pozostałym białkiem, aby ładnie się zarumieniło.
  9. Piec na środkowej półce piekarnika w 180ºC 20-25min.
  10. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia.

Masa kajmakowa:

  1. Zagotować mleko z cukrem i wanilią.
  2. Gotować na średnim ogniu stale mieszając.
  3. Gdy masa zgęstnieje i lekko zbrązowieje [ok. 45min], przestudzić ją.
  4. Następnie wrzucić pokrojone na kawałki masło.
  5. Mieszać łopatką tak długo, aż całe masło zostanie wmieszane i masa zacznie gęstnieć.
  6. Szybko rozłożyć kajmak za pomocą łyżki maczanej w wodzie na upieczonym wcześniej i wystudzonym spodzie.
  7. Nim kajmak całkiem zgęstnieje, delikatnie powciskać na wierzchu bakalie.
  8. Na koniec posmarować brzegi polewą i popisać całość.

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

© Sprawdzona Kuchnia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci