Sprawdzona Kuchnia

Wpis

niedziela, 17 czerwca 2012

Duży sernik wiedeński "z zeszytu mamy" (bez spodu)

Już raz podawałem przepis na sernik wiedeński. Tamten jest idealnie kremowy, ale osobiście nie przepadam za twarogiem "z wiaderka". Jest on jak tani pasztet - może zawierać psa zmielonego z budą. A smak sera i jego jakość jest najważniejsza. Moja mama też uważa, że najlepiej kupić twaróg półtłusty do sernika, bo jego smak jest najlepszy. Można wybrać kostki twarogu lub, co uważam za najlepszą opcję tzw. krajankę. A jeśli chcemy uzyskać równie kremowy sernik, można kilka razy więcej zmielić twaróg lub przecisnąć przez praskę do kartofli, jak dla mnie wystarczy 1-2 razy, bo lubię lekką teksturę twarogu. A sam sernik jest idealnie wyważony, nic dodać nic ująć. Jest to ulubiony sernik mojego dziadka.

Składniki na blaszkę 24x34cm (lub tortownicę Ø26cm)

  • 1250g twarogu półtłustego
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 2 budynie  waniliowe lub śmietankowe
  • 300g cukru pudru
  • 10 jaj
  • 200g masła
  • rodzynki (jak dla mnie ok. 2 łyżki wystarczą)
  • opcjonalnie dowolny aromat, laska wanilii, skórka pomarańczowa
  • cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji

 Duży sernik wiedeński "z zeszytu mamy" (bez spodu)

  1. Żółtka oddzielamy od białek.
  2. Ser przeciskamy do osobnego naczynia.
  3. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puch.
  4. Dodajemy masę żółtkową do twarogu i miksujemy na małych obrotach, aż całość się połączy. [Sernika nigdy nie miksuje się za długo, tylko do połączenia składników]
  5. Następnie dolewamy stopniowo stopione masło.
  6. Następnie dodajemy przesianą mąkę, budyń, rodzynki i ew. inne dodatki.
  7. Całość miksujemy do połączenia na małych obrotach.
  8. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
  9. Pianę dodajemy do sera i delikatnie łączymy całość za pomocą łyżki lub miotełki, aby piana nie opadła. (Zakreślamy ósemkę mieszając masy)
  10. Pieczemy w 170ºC na poziomie 2 licząc od dołu przez 1h.
  11. Po upieczeniu zostawiamy sernik w lekko uchylonym piekarniku, aby za mocno nie opadł.
  12. Po wystudzeniu wkładamy np. na całą noc do lodówki.
  13. Na koniec dekorujemy wedle uznania.

Duży sernik wiedeński "z zeszytu mamy" (bez spodu)

Duży sernik wiedeński "z zeszytu mamy" (bez spodu)

Duży sernik wiedeński "z zeszytu mamy" (bez spodu)

Duży sernik wiedeński "z zeszytu mamy" (bez spodu)

Duży sernik wiedeński "z zeszytu mamy" (bez spodu)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
francuz95
Czas publikacji:
niedziela, 17 czerwca 2012 19:02