Sprawdzona Kuchnia

Wpis

środa, 04 kwietnia 2012

Sernik warstwowy (z mandarynkami i kokosową posypką na ucieranym spodzie)

Jeden z najpopularniejszych przepisów w mojej rodzinie. Piecze go praktycznie każdy. A dostał się w ręce naszej rodziny w pewien zimowy wieczór. Podała go jedna z pań podczas skubania pierza. Sernik jest pyszny, nie za puszysty, z wyczuwalną strukturą twarogu. Jest naprawdę pyszny. Może być alternatywą na wielkanocny stół.

Składniki na blachę 35cmx35cm

Ciasto:

  • 130g miękkiego masła
  • 100g cukru pudru
  • 300g mąki
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ew. laska wanilii lub cukier waniliowy

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 150g cukru pudru
  • 4 jajka
  • laska wanilii lub cukier waniliowy
  • 1 żółty budyń

Posypka:

  • 150g miękkiego masła
  • 150g cukru pudru
  • 200g wiórek kokosowych

A ponadto:

  • 3 puszki mandarynek 

 Sernik warstwowy (z mandarynkami i kokosową posypką na ucieranym spodzie)

Ciasto:

  1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do białości.
  2. Dodajemy pojedynczo jajka, potem żółtko.
  3. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Całość miksujemy na jednolitą masę.

Masa serowa:

  1. Ser przeciskamy przez praskę do kartofli.
  2. Jajka ucieramy z cukrami do białości.
  3. Dodajemy masę jajeczną do twarogu.
  4. Na koniec wsypujemy budyń i dokładnie miksujemy, aby dobrze się rozprowadził.

Posypka:

  1. Masło ucieramy z cukrem do białości.
  2. Dodajemy kokos i dokładnie miksujemy.

Wykończenie:

  1. Blachę należy dokładnie wysmarować masłem.
  2. Na blasze rozkładamy ciasto za pomocą łyżki lekko zwilżonej w mleku (ułatwia to pracę).
  3. Na cieście układamy rzędy mandarynek.
  4. Na mandarynkach rozkładamy masę serową.
  5. Wierzch posypujemy posypką kokosową.
  6. Pieczemy na 2 liczą c dołu poziomie piekarnika przez ok. 50min do 1h w 170ºC.
  7. Jeżeli wierzch się za mocno przypieka, można przykryć ciasto papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
  8. Po upieczeniu wyjmujemy do wystudzenia.
  9. Najlepiej smakuje schłodzony prze co najmniej 1 noc.

Sernik warstwowy (z mandarynkami i kokosową posypką na ucieranym spodzie)

Sernik warstwowy (z mandarynkami i kokosową posypką na ucieranym spodzie)

Sernik warstwowy (z mandarynkami i kokosową posypką na ucieranym spodzie)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
francuz95
Czas publikacji:
środa, 04 kwietnia 2012 07:47

Komentarze

Dodaj komentarz

  • malwawinka napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/26 09:25:27:

    Wygląda niezwykle kusząco, bardzo apetycznie i całkiem przyjemnie dla oka. Musi być zapewne smakowity.

Dodaj komentarz