Menu

Sprawdzona Kuchnia

Słodko, słono, mniej lub bardziej wykwintnie podane, ale zawsze smaczne.

Sernik na zimno

francuz95

Sernik na zimno zna każdy. Jest smaczny, a w lecie mile orzeźwia. Ten jest bardzo smaczny, puszysty i potwierdzają to zadowoleni goście na niejednej rodzinnej imprezie.

Składniki na tortownicę o śr. 27cm

  • 1kg twarogu (najlepiej wiaderkowy sernikowy, z dopiskiem "nie trzeba dodawać masła. Jest tłustszy, ale daje lepszą teksturę sera - lub inna nazwa "serek śmietankowy")
  • 200g masła
  • 350g cukru pudru
  • 6 jajek
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • puszka brzoskwiń lub inne owoce (nawet świeże)
  • połowa biszkoptu z 4 jaj [100g mąki pszennej, 100g mąki ziemniaczanej, 100g cukru, 4 jajka] lub cały z połowy porcji wykonany jak tutaj Można dodać też proszek do pieczenia (na szpicy noża), ale i bez biszkopt wychodzi idealny.
  • galaretka o dowolnym smaku

Sernik na zimno

  1. Jajka koniecznie należy sparzyć wrzątkiem.
  2. Masło miksujemy z cukrem pudrem.
  3. Dodajemy pojedynczo żółtka cały czas miksując.
  4. Następnie dodajemy po łyżce twaróg.
  5. Osobno ubijamy białka na sztywno.
  6. Do masy serowej dodajemy żelatynę i mieszamy mikserem na małych obrotach. [nie gorącą, nie zimną, a ciepławą] Żelatyna powinna być rozpuszczona w 2/3 szklanki wody.
  7. Następnie delikatnie wmieszać białka miotełką.
  8. Na dnie tortownicy układamy biszkopt.
  9. Masę serową przełożyć do tortownicy i wstawić do lodówki.
  10. Gdy masa zastygnie ułożyć na wierzchu owoce.
  11. Owoce należy zalać tężniejącą galaretką rozpuszczoną nie w 500ml wedle opakowania, a w 400ml. 

Sernik na zimno

© Sprawdzona Kuchnia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci