Menu

Sprawdzona Kuchnia

Słodko, słono, mniej lub bardziej wykwintnie podane, ale zawsze smaczne.

Sernik z brzoskwiniami na ciemnym spodzie

francuz95

Jesienny weekend najlepiej urozmaica kawałek pysznego sernika. A z dodatkiem brzoskwiń to już poezja. Sernik jest kremowy, rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje, jeśli noc spędzi w lodówce. Nabiera wtedy jak każdy sernik lepszej konsystencji. Można upiec sernik w mniejszej blaszce niż ja, wychodzi wtedy wyższy (niższy jest równie smaczny), a także można podzielić ciasto na 2/3 na spód, a 1/3 zetrzeć na wierzch.

Składniki na blachę 35cm x 35cm [w wersji niższej]

Ciasto:

  • 300g mąki
  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 3 żółtka
  • łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1kg twarogu sernikowego (ja używam z Piątnicy, trochę tłustszego. Aby efekt był ten sam w przypadku innego twarogu należy dodać 2 razy więcej masła [250g])
  • 6 żółtek
  • 6 białek
  • 120g cukru pudru
  • 1 budyń (smak dowolny, najlepiej waniliowy)
  • 125g miękkiego masła
  • puszka brzoskwiń w lekkim syropie pokrojonych w średnią kostkę i odsączonych z płynu

Sernik z brzoskwiniami na ciemnym spodzie

Ciasto:

  1. Z wszystkich składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jeżeli wyjdzie zbyt suche, można dodać trochę śmietany/jogurtu.
  2. Ciasto wkładamy na czas przygotowania masy serowej do zamrażalnika.

Masa serowa:

  1. Masło ubijamy z żółtkami i cukrem pudrem do "białości".
  2. Następnie cały czas mieszając mikserem dodajemy po łyżce twarogu.
  3. Po dodaniu twarogu wsypujemy budyń.
  4. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  5. Ubitą pianę wmieszujemy delikatnie do masy serowej za pomocą łyżki lub łopatki. [WAŻNE: zawsze dodajemy pianę do masy serowej, a nie na odwrót. Chcemy utrzymać puszystość.]

Wykonanie:

  1. Blachę należy wysmarować masłem.
  2. Na blachę wykładamy ciasto, jak najrówniej.
  3. Na ciasto wysypujemy brzoskwinie.
  4. Całość zakrywamy masą serową.
  5. Sernik pieczemy na 2 licząc od dołu poziomie piekarnika w temp. 180ºC przez ok. 1h [w mniejszej blaszce można trochę dłużej].
  6. Po upieczeniu uchylamy lekko piekarnik i zostawiamy sernik w środku do wystudzenia.
  7. Po wystudzeniu najlepiej schować na noc do lodówki. Przed można posypać cukrem pudrem.

Sernik z brzoskwiniami na ciemnym spodzie

© Sprawdzona Kuchnia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci