Sprawdzona Kuchnia

Wpis

niedziela, 04 września 2011

Ciasto z jabłkami

Jest to świetna alternatywa, notabene bardzo smaczna, dla osób lubiących jabłka, ale znudzonych szarlotkami i tartami na kruchym cieście. Pyszne, puszyste, lekkie ucierane ciasto i jabłka - czy może być coś lepszego?

Składniki na blaszkę ok. 24cm x 34cm z wysokim brzegiem

Ciasto:

  • 150g miękkiego masła
  • 250g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 4 jajka w temp. pokojowej
  • 250g mąki pszennej
  • 50g mąki (skrobi) ziemniaczanej
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jabłka:

  • 40g cukru kryształu (ja dodaję cukru waniliowego własnej roboty, ale można też dodać zwykłego i cynamonu)
  • 90g stopionego masła
  • 700g jabłek obranych i pokrojonych w kostkę lu plasterki)

ciasto z jabłkami

  1. Formę wykładamy folią aluminiową.
  2. Na folii rozkładamy jabłka, polewamy stopionym masłem i posypujemy cukrem.
  3. Ciasto: masło ucieramy z solą i cukrem pudrem ok. 3-5min.
  4. Pojedynczo dodajemy jajka i wmieszujemy. 
  5. Następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia przesiewamy stopniowo (np. w 3 częściach) do reszty składników i wmieszujemy.
  6. Ciasto rozkładamy na jabłkach: łyżką układamy małe porcje ciasta na całości, a następnie delikatnie rozprowadzamy po całości, tak, aby nie poruszyć jabłek (mają być na dnie).
  7. Wkładamy do nagrzanego do 175ºC piekarnika na 2 licząc od dołu poziom na ok. 50min. Ciasto ma być ładnie przyrumienione. Na powierzchni powstają pęcherze powietrza, ale tak ma być.
  8. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika.
  9. Odstawiamy na ok. 1h-1,5h do przestygnięcia.
  10. Formę nakrywamy np. dużą blachą i przechylamy ciasto "do gór nogami" (jak na zdjęciu) i zdejmujemy folię. Tak też podajemy ciasto, z jabłkami na górze.

ciasto z jabłkami

ciasto z jabłkami

ciasto z jabłkami

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
francuz95
Czas publikacji:
niedziela, 04 września 2011 19:37