Menu

Sprawdzona Kuchnia

Słodko, słono, mniej lub bardziej wykwintnie podane, ale zawsze smaczne.

Kołoc z serem i posypką

francuz95

Mieszkam na śląsku, stąd też nazwa kołoc. Jak to się mówi, ile gospodyń tyle przepisów na kołoc z serem. Jest to przepis funkcjonujący w mojej rodzinie od lat. Ja mam go od mojej mamy, a ona od swojej. Sernik jest pyszny, ser kruchy, a nie całkiem puszysty. Po prostu mój ulubiony. Jest tylko jedno ale. Ciasta trzeba wykonać z 500g mąki, ale zużywamy tylko ok. 90%. Należy wykonać więcej ciasta, aby wyszło odpowiednie. Po prostu nie da się odmierzyć proporcji idealnie. A co zrobić z nadmiarem ciasta? O tym w treści. 

Składniki na blachę 32cm x 39cm z wysokim brzegiem

Ciasto:

  • 500g mąki 
  • 100g cukru kryształu
  • 100g masła
  • 1 całe jajko i 1 żółtko
  • pół łyżeczki soli
  • paczka suchych drożdży (na 500g mąki)
  • szklanka mleka

Masa serowa:

  • 1250g twarogu półtłustego
  • 4 całe jajka i 3 żółtka
  • 220g cukru kryształu
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1,5 łyżki mąki pszennej (najlepiej typ 550, tak jak do ciasta i posypki)
  • 125g masła
  • szczypta soli
  • moją modernizacją jest dodatek (niekonieczny) ziarenek z 1 laski wanilii, ale można też dodać skórkę z cytryny lub pomarańczy

Posypka:

  • 300g mąki
  • 140g miękkiego masła
  • 140g cukru kryształu
  • 1 żółtko
  • duża szczypta soli

kawałek kołoca

Ciasto:

  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i drożdże.
  2. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy masło i topimy. Studzimy aż będzie letnie (ok. 30ºC).
  3. Cukier, jajko i żółtko roztrzepujemy  widelcem.
  4. Do mąki wpierw wmieszujemy mleko z masłem, potem jajko i żółtko z cukrem i wyrabiamy ok.10-15min (najlepiej 15 min, ciasto lepiej wyrobione jest smaczniejsze).
  5. Pozostawiamy przykryte ściereczką na ok. 1,5h do wyrośnięcia.

Posypka:

  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier, żółtko i sól.
  2. Zagniatamy jak kruche ciasto (jeśli nie chce się lepić, można dolać troszeczkę śmietany 36%).
  3. Dzielimy na 2 części: z jednej robimy kulkę i odkładamy do lodówki, do drugiej dodajemy łyżkę kakao i zagniatamy aż składniki się połączą. Tworzymy drugą kulę i też wkładamy do lodówki.

Masa serowa:

Wykonujemy po ok. 1h wyrastania ciasta, aby była gotowa na chwilę przed rozłożeniem ciasta na blachę! Inaczej białka opadną!

  1. Twaróg półtłusty mielimy raz w maszynce do mięsa.
  2. Masło topimy i studzimy
  3. Żółtka i cukier ucieramy do białości.
  4. Dodajemy je do twarogu i mieszamy na gładką masę (nie za długo).
  5. Dodajemy budyń i mąkę, ewentualnie wanilię i znów miksujemy.
  6. Następnie dodajemy roztopione masło i znów miksujemy.
  7. Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę.
  8. Delikatnie wmieszujemy (np. miotełką) białka do masy twarogowej.

Wykończenie:

  1. Ciasto wyjmujemy z miski na blat i krótko wyrabiamy.
  2. Odcinamy ok. 10% i odkładamy. (Jeżeli odetniemy więcej ciasto wyjdzie jeszcze niższe, jeśli mniej wyjdzie wyższe) *
  3. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na kształt blachy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Rękami wytartymi w mące (aby ciasto się nie lepiło) rozkładamy ciasto jak najrówniej (najłatwiej wychodzi to robiąc ruchy od środka na zewnątrz) na blasze.
  5. Ciasto nakłuwamy widelcem po całości. Nie pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia, to nie ciasto z owocami!
  6. Rozkładamy masę serową i wyrównujemy.
  7. Na masie serowej rozkładamy posypkę w dowolny sposób (u mnie tradycyjnie biorę szczyptę i układam jak na zdjęciach).
  8. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC na ok. 1h na poziom 2 licząc od dołu. Jeśli nadal nie będzie przyrumieniony zostawiamy na kolejne 10min. Jeśli będzie się przypiekał przykrywamy papierem do pieczenia z wierzchu.
  9. Wyciągamy z piekarnika zaraz po upieczeniu.
  10. Po ok. 10 min. przesuwamy bardzo delikatnie sernika na papierze z blachy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  11. Można posypać ciasto cukrem pudrem lub polukrować (lukier jak w pozostałych przepisach wykonujemy z cukru pudru i śmietany, ale dodajemy aromat lub esencję waniliową zamiast cytrusów, chyba, że dodaliśmy je także do twarogu.   

Po lukrowaniu

Przed lukrowaniem

* Co zrobić z pozostałym ciastem?

Ja dodaję np. trochę rodzynek do ciasta, dzielę na kuleczki wrzucam do foremek na muffinki i zostawiam na czas pieczenia kołoca do wyrośnięcia. (Można też zrobić placuszki, dodać marmoladę i także uformować kulki lub po prostu upiec ciastka drożdżowe z marmoladą np. kwadraciki) Potem piekę ok. 20min w temp. tej samej co kołoc, ale na środkowej półce piekarnika. Powstają pyszne bułeczki.

muffinki

© Sprawdzona Kuchnia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci