Sprawdzona Kuchnia

Wpis

sobota, 25 czerwca 2011

Prosty sernik\ Sernik wiedeński (bez spodu)

Po kilku wypiekach z owocami nadchodzi ochota na coś klasycznego, ale prostego i lekkiego. To właśnie czas na sernik. Jest to bardzo kremowy sernik. Jest dość prosty w wykonaniu, ale trzeba pamiętać o kilku sprawach, o których powiem w czasie przygotowań.

Składniki na blaszkę 24cm x 34cm (z wysokim brzegiem)

  • 1kg twarogu półtłustego (ja używam sernikowego 4% tłuszczu). Ważne, by twaróg nie zawierał żadnych dodatków. Ostatnio widziałem nawet takie z gumą guar. Ma to być tylko twaróg. Ja używam dr. Oetker, President lub Piątnica w wiaderku. Zwykły, przynajmniej dwukrotnie mielony też może być.
  • 6 jajek
  • 125g stopionego masła
  • 2 budynie śmietankowe na 500ml mleka, zwykłe bez cukru. Niektórzy dodają mąkę ziemniaczaną, ale według receptury rodzinnej sernik na budyniach jest delikatniejszy.
  • cukier waniliowy, opakowanie lub do smaku (należy wtedy odjąć ilość cukru od dodawanego do masy)
  • 150g cukru pudru (koniecznie! w przeciwnym razie sernik wyjdzie wodnisty)
  • szczypta soli
  • bakalie, według uznania (u mnie duża łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej)

propozycja podania

  1. Ser wyciągamy na co najmniej 1,5h przed pieczeniem z lodówki, aby się ogrzał.
  2. Foremkę wykładamy papierem, ale tylko na dnie. Boki pozostawiamy wolne, aby sernik mógł się "wspinać".
  3. Żółtka oddzielamy od białek.
  4. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do białości.
  5. Następnie po łyżce wmieszujemy twaróg, cały czas ubijając.
  6. Dalej ubijając wlewamy powoli masło.
  7. Następnie wsypujemy i wmieszujemy budynie.
  8. Na samym końcu dodajemy bakalie.
  9. Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę.
  10. Dodajemy pianę do masy serowej i wmieszujemy delikatnie miotełką.
  11. Pieczemy na 4 poziomie piekarnika (2 licząc od dołu) w temperaturze 170ºC przez 1h. Jeśli piekarnik za mocno spieka nasz sernik, przykrywamy go folią aluminiową.
  12. Po 1h pieczenia wyłączamy piekarnik i lekko go uchylamy, nie wyciągając ciasta. Sernik ma się wystudzić w piekarniku, gdyż szybka zmiana temperatury nie służy żadnemu sernikowi.
  13. Sernik opada po upieczeniu co widać na zdjęciach. Należy jednak pamiętać, aby blaszka była dość wysoka, bo w czasie pieczenia, jak każdy sernik mocno rośnie.
  14. Po wystudzeniu należy posypać sernik cukrem pudrem (ilość dowolna).

po 1h pieczenia

po wystudzeniu

po wystudzeniu

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
francuz95
Czas publikacji:
sobota, 25 czerwca 2011 23:02